Jak v zahraničí nevypadat jako sprosťák nebo podivín? 10 věcí, na které si dát pozor

MIA

Spoustu věcí děláme zcela automaticky, bez toho, že bychom nad nimi hlouběji přemýšleli. Nastartovat mozkové závity se ale vyplatí v okamžiku, kdy cestujete do zahraničí. To, co nám přijde zcela obyčejné, může v očích občanů jiného státu být pohoršující nebo výstřední.

1. Křičet na taxikáře

Pokud si v Singapuru chcete přivolat taxi, rozhodně to nezkoušejte verbálně. Pokřikování na taxikáře se považuje za velice neslušné a řada z řidičů vám pak ani nezastaví. Lepší je natáhnout ruku dlaní dolů a mávat.

2. Úsměv

V Rusku není zvykem se usmívat na cizí lidi, obzvlášť pokud se nacházíte ve městě, natož s nimi navazovat komunikaci. V konverzaci s Rusy je potřeba s tímto aspektem počítat a nestrachovat se, že snad nejsou vůči vaší osobě přátelsky naladěni.

3. Osobní prostor

Obyvatelé Jihoafrické republiky jsou na svůj osobní prostor vysazení. Pokud se tedy v zemi někdy ocitnete, dávejte pozor, abyste jej nikomu nenarušovali. Dvojice nebo skupiny lidí, které spolu hovoří na veřejném prostranství, zásadně obcházejte.

4. Tričko bez rukávů

Letní tričko, a to i takové, které navzdory absenci rukávů zakrývá ramena, je považováno v řadě států za neslušný oděv. V Indii nebo Myanmaru jej tedy raději nechte na dně kufru.

5. Měna

Pokud vám snad v Thajsku vytrhne poryv větru peníze, nechte je raději letět. Hbitý poskok a přišlápnutí unikající bankovky k zemi by vás mohlo vyjít draho. Měna se chlubí portrétem tamního krále, kterému musí být prokazována ze zákona úcta. Mezi jeden z jejích projevů rozhodně nepatří, když dupnete na portrét hlavy státu.

sinfin.digital