Jaká bude letos zima? Napoví chování zvířat i plody stromů

Info.cz

Kdy letos poprvé napadne sníh? A bude zima tuhá? Podobné otázky si každoročně s příchodem podzimu klade velké množství Čechů. Meteorologové vydávají různé numerické modely, které někdy vyjdou, ale jindy se na ně příliš spoléhat nedá. Už naši předci ale uměli pomocí různých pranostik a přírodních jevů odhadovat, zda se mají připravit na tuhou zimu. Zde jsou základní ukazatele, které vám mohou napovědět, jak moc bude na přelomu roku 2017 a 2018 mrznout.

Mnoho hub, tuhá zima

Sběrači hub se v posledních měsících radují z bohatých úlovků, velké množství hub ale značí tuhou zimu. Kromě velkého mrazu ale dle lidových pověr znamená neobvykle velká úroda hub také předzvěst velké války. Vzhledem k tomu, jak se sociální sítě v posledních týdnech plnily fotografiemi vydařené houbové sezóny, tak můžeme doufat, že houby přinesou pouze tu krutější zimu.

Cukr je skrytý zabíják, může za Alzheimera i rakovinu, tvrdí blogerka. Podrobnosti zjistíte zde.

Zimu předpovídají i zvířata

Zvířata mají prý odjakživa lepší odhad na to, jaké počasí nás čeká. Také podle jejich chování se tak dá odhadovat, jak moc budeme muset letos topit. Pokud veverky vybíhají z lesů daleko do polí, přijde velký mráz. To samé platí v situacích, kdy se ptáci zdržují neobvykle blízko domů. Myslivci zase odhadují budoucí zimu podle toho, jak hustou mají zajíci srst. Pokud mají hustou kožešinu, připravují se chlupáči na silné mrazy. Mravenci zase při očekávání mrazivého počasí vrší v lesích velké hromady.

Slepé střevo dle doktorů nemáme zbytečně. Víte, k čemu slouží? Dozvíte se zde.

sinfin.digital