Jazykem izolovaného kmene Tauširo mluvilo tisíce lidí. Dnes už žije jen poslední z nich

Iveta Mazáčová

IvM

Kmen Tauširo se bránil okolnímu světu všemi možnými prostředky. Do konce 20. století toto společenství, které si podmanilo část peruánské Amazonie, spatřilo jen pár cizinců. Většinou se jednalo o lovce, křesťanské misionáře anebo otrokáře. Přese všechnu snahu ale zůstal na světě jen jeden muž, který o sobě může říct, že z tohoto kmene pochází, Amadeo García García je zároveň jediný na světě, kdo ovládá jeho jazyk. 

Jedním ze zásadních období Garcíova života i celého kmene byla 70. léta. Tehdy o jeho území projevila zájem jedna z ropných společností a obrátila se na skupinu křesťanských misionářů, kteří už dříve projevili zájem o to, aby byla bible přeložená do všech jazyků.

Jeden z těchto mužů přišel do osady v době, kdy několik členů kmene bylo na pokraji smrti. Když je díky antibiotikům zachránil, nabídli mu na oplátku spolupráci. A García se stal tím, kdo za kmen putoval do města, aby nabídl výzkumníkům své jazykové znalosti.

Nakonec ale zůstal sám, přišel nejen o poslední členy svého kmene, ale také o celou svojí rodinu. Má sice pět dětí, ale ani s jedním není v blízkém kontaktu. Svojí ženu si vzal v době, kdy jí nebylo ani zdaleka 15 let. Jednoho dne opustila jeho i všechny své děti.

Poté, co García na výchovu potomků zůstal sám a když jednu z jeho dcer málem unesli, rozhodl se, že děti svěří do péče místního sirotčince. Tam ale nepochodil.

Rok 2018 očima analytiků: Mzdy dál strmě porostou, ekonomika ale zpomalí

sinfin.digital