„Jedli jsme šunty," říkají odborníci o potravinách před rokem 1989

Kristína Paulenková

Potraviny za minulého režimu kvalitnější nebyly, shodují se odborníci, které redakce INFO.CZ oslovila. Důvodů je hned několik. Nebylo dostatečné množství surovin, a tak existovaly tisíce výjimek z přísných norem. Horší než dnes bylo také životní prostředí. Jednotlivé výrobky, na které s nostalgií dnes část Čechů vzpomíná, možná chutnější byly, v obecné rovině ale tvrzení „potraviny byly lepší za komunistů“ neplatí.

Kvalitní i nekvalitní potraviny se prodávaly jak před rokem 1989, tak i dnes. Dříve byl problém v nedostatku surovin, technologiích, hygieně či znečištění ovzduší, v současnosti se hledá cena, kterou je ochotný člověk za daný výrobek zaplatit. Pokud je daný produkt pro zákazníky příliš drahý, výrobce nahradí nějakou dražší složku, třeba maso, něčím levnějším, aby se mu zboží vyplatilo prodávat.

„Pokud si někdo nedokáže vybrat z nabídky, tak je to jen jeho chyba,“ dodává Obermaier. Tento problém vysvětluje agrární analytik Petr Havel. „Lidé si zvykli na nízké ceny potravin,“ říká. Za komunistů byly totiž potraviny, jak Havel upozorňuje, dotované státem. V obchodech se prodávaly za nižší ceny, než se vyráběly, a zbytek se stejně dotoval z peněz daňových poplatníků.

sinfin.digital