Jedna z nejzáhadnějších vražd se blíží rozuzlení. Čtyřletého chlapce brutálně zabili před 33 lety

Info.cz

luš

Je to jedna z nejostřeji sledovaných francouzských vražd, která se kriminalistům dosud nepodařila vyřešit. V říjnu 1984 vylovili policisté z řeky Vologne na východě země tělíčko čtyřletého Gregoryho Villemina. Někdo mu svázal ruce a nohy a nechal ho utonout. Francouzským kriminalistům se dlouho nepodařilo identifikovat vraha, nyní ale hlásí zásadní průlom, který by mohl konečně přinést rozřešení případu. 

Smrt „malého Gregoryho“, jak se ve Francii začalo vraždě říkat, poutá pozornost už více než třicet let. Spletitý příběh, v němž nechybí nenávist v rodině i sousedská žárlivost, se začal psát v říjnu 1984, kdy policisté vytáhli z řeky Vologne tělíčko čtyřletého chlapce Gregoryho Villemina. Že se chlapec neutopil náhodou, bylo jasné na první pohled, protože měl svázané ruce i nohy.

Den po hrůzném nálezu přišel zdrceným rodičů dopis, v němž se anonym přiznal k vraždě a čin nazval „pomstou“. Manželé čelili anonymním výhrůžkám od roku 1981, ale že by na ně někdo měl takovou zlost, že by byl schopný zabít jejich syna, si nepředstavovali v těch nejtemnějších snech.

Skutečnost, že manželům někdo vyhrožoval i to, že byl dopis zřejmě poslán před nálezem chlapcova tělíčka, spustily rozsáhlé policejní vyšetřování. Jako možného autora dopisu odborníci na rukopis označili strýce Gregoryho otce Marcela Jacoba. Za mřížemi však nakonec skončil měsíc po chlapcově vraždě Bernard Laroche – bratranec Gregoryho otce – který byl obžalován na základě svědectví svojí švagrové. Ta ale vzala později svá tvrzení zpět a Laroche byl propuštěn z vězení. Dlouho si však svobody neužil. V březnu 1985 vzal spravedlnost do svých rukou chlapcův otec Jean-Marie Villemin a Larocha zastřelil. Strávil pak kvůli tomu dva a půl roku za mřížemi.  

Z vraždy byla v roce 1985 dokonce obviněna matka chlapce Christine Villeminová. O osm let později ale byla všechna obvinění proti ní stažena. Kriminalisté se k případu vrátili v roce 2010, když na dopise našly stopy DNA, které patřily muži a ženě.

sinfin.digital