Jen láska nestačí. Děti z rodin s nízkými příjmy jsou náchylnější k nemocem

MIA

Pediatři varují – jakkoliv by se mohlo zdát, že je v zemích vyspělého světa problém s nízkými příjmy či chudobou marginální záležitostí, ohrožují tyto aspekty zdraví dětí. Průzkum provedený ve Velké Británii ukázal, že jsou děti z rodin s nižšími příjmy častěji nemocné než jejich lépe zajištění vrstevníci.

Britští pediatři v souvislosti s nadcházejícími předčasnými volbami v zemi apelují na tamní politiky, aby podnikli kroky potřebné k řešení problému nerovnosti v oblasti zdravotní péče. Jejich pacienti z nemajetných rodin jsou totiž častěji nemocní. Dětští lékaři se obávají, že by současný vývoj mohl mít vliv na rozšíření zdravotních potíží v budoucích generacích.

Výzkumu, který spustila a vyhodnocovala Royal College of Paediatrics and Child Health (RCPCH), se celkem zúčastnilo 250 pediatrů z celé země. Dvě třetiny z nich potom podle závěrečné zprávy organizace publikované letos v květnu vypozorovaly „skutečně významnou“ souvislost mezi materiálním zajištěním a zdravotním stavem svých pacientů.

Zeman je na tom hodně špatně, duševně slábne, možná nebude kandidovat, říká diplomat Kolář

sinfin.digital