Jihokorejci tančí na kolech disco. Bizarní sport je oblíbený hlavně v Asii

Info.cz

Trikoty s flitry a zlaté šortky cyklisté obvykle nenosí. Ne však ti, kteří chtějí soutěžit v sálové cyklistice v Jižní Koreji. Sport, který je zvláště oblíbený právě na Korejském poloostrově, v sobě kombinuje prvky spinningu, gymnastiky a tance.

Cyklistická krasojízda není novým sportem. Vznikla už na přelomu 19. a 20. století v Americe, odkud se rozšířila do celého světa. Sportovci předvádí dechberoucí gymnastické figury na rozjetých kolech. Soutěžit mohou jednotlivci, dvojice i čtveřice a pravidelně se konají světová mistrovství. V Jižní Koreji ale sport povýšili na úplně jinou úroveň.

Kola jsou většinou statická a připomínají přístroje na spinning. Také předvedené prvky nepůsobí tak náročně jako stojka na jedoucím kole, kterou sportovci v cyklistické krasojízdě běžně předvádí. Video pochází ze světového šampionátu, který se konal v Jižní Koreji. Zlaté šortky ale asi nejsou obvyklou proprietou, vystoupení bylo nejspíše pouze exhibiční.

Kromě krasojízdy se mezi sporty sálové cyklistiky řadí ještě kolová. Dvoučlenné týmy se při ní pokouší na kolech dostat míč do brány a sport tak trochu připomíná sálovou kopanou. Nejznámějšími českými představiteli tohoto sportu byli bezpochyby bratři Pospíšilové, kteří dvacetkrát vyhráli světový šampionát.

sinfin.digital