Jízda na zadní sedačce auta škodí dětskému zdraví. Vědci teď zjistili proč

Info.cz

ekb

Velká část rodičů vozí své děti ráno do školy, odpoledne na kroužky a večer domů. Podle vědců ale dělají velkou chybu. Auta jsou totiž „schránky, která sbírají toxické plyny“ zvenčí, ohrožení emisemi je tak mnohem větší uvnitř vozidla než mimo něj. Pokud tak rodiče chtějí své děti před znečištěným vzduchem alespoň trochu uchránit, měli by je poslat do školy pěšky nebo na kole. Hrozí jim jinak špatný vývoj plic, zhoršená schopnost se učit a dokonce poškození DNA.

„Děti sedící na zadních sedadlech mají větší pravděpodobnost, že budou vystaveny nebezpečným hladinám znečištění vzduchu,“ tvrdí bývalý poradce britské vlády David King, který dnes pracuje pro Britskou plicní nadaci. „Možná řídíte čistější vozidlo, ale vaše dítě sedí ve schránce, která sbírá toxické plyny ze všech vozidel kolem vás,“ řekl britskému deníku The Guardian.

King proto radí, aby rodiče nechali auta doma a děti poslali do školy pěšky nebo na kole. „Kdyby víc řidičů vědělo, jak moc dětem škodí, myslím, že by si dvakrát rozmysleli, než by si sedli do auta,“ říká. Nebezpečí emisí uvnitř auta už potvrdily některé studie v roce 2001, podle kterých je řidič uvnitř vozidla vystaven mnohem větším úrovním emisí, než kdyby šel stejnou trasu pěšky.

Babiš platil politikům miliony v hotovosti, vím na něj věci v kauze Čapí hnízdo, tvrdí David Rath

sinfin.digital