Káva jako úžasný přírodní lék? Pět šálků denně snižuje výskyt rakoviny jater, ukázala studie

Info.cz

ekb

Nadměrné pití kávy škodí zdraví, varují často odborníci. Nejnovější studie však tvrdí opak. Podle britsko-amerického vědeckého týmu je časté pití kávy spojeno se sníženým rizikem vzniku jednoho z nejčastějších typů rakoviny jater. U lidí, kteří denně vypijí pět až šest šálků tohoto nápoje, je podle výzkumu pravděpodobnost výskytu takzvaného hepatocelulárního karcinomu o 50 procent nižší. Je přitom druhým nejčastějším typem rakoviny, na který celosvětově umírá nejvíc lidí.

Vědci z britské univerzity v Edinburghu a americké univerzity v Southamptonu si vzali do hledáčku data víc než dvou milionů lidí z celého světa, u kterých sledovali riziko výskytu a vývoje hepatocelulárního karcinomu v porovnání s tím, kolik kávy denně vypijí.

Výsledky, zveřejněné v lékařském magazínu BMJ Open, potěší hlavně milovníky kávy – studie potvrdila pozitivní souvislost mezi její spotřebou a snížením rizika rakoviny jater. Tedy čím víc lidé kávy vypijí, tím nižší riziko je. Celkem odborníci vycházeli z 26 studií, z nichž sedm vzniklo v Evropě, pět v Japonsku, dvě ve Spojených státech a po jedné v Hongkongu a v Singapuru.

Babiš kráčí k vítězství, jeho voliče neodradí nic. Komentář Vratislava Dostála

sinfin.digital