Nadměrné pití kávy škodí zdraví, varují často odborníci. Nejnovější studie však tvrdí opak. Podle britsko-amerického vědeckého týmu je časté pití kávy spojeno se sníženým rizikem vzniku jednoho z nejčastějších typů rakoviny jater. U lidí, kteří denně vypijí pět až šest šálků tohoto nápoje, je podle výzkumu pravděpodobnost výskytu takzvaného hepatocelulárního karcinomu o 50 procent nižší. Je přitom druhým nejčastějším typem rakoviny, na který celosvětově umírá nejvíc lidí.
Vědci z britské univerzity v Edinburghu a americké univerzity v Southamptonu si vzali do hledáčku data víc než dvou milionů lidí z celého světa, u kterých sledovali riziko výskytu a vývoje hepatocelulárního karcinomu v porovnání s tím, kolik kávy denně vypijí.
Výsledky, zveřejněné v lékařském magazínu BMJ Open, potěší hlavně milovníky kávy – studie potvrdila pozitivní souvislost mezi její spotřebou a snížením rizika rakoviny jater. Tedy čím víc lidé kávy vypijí, tím nižší riziko je. Celkem odborníci vycházeli z 26 studií, z nichž sedm vzniklo v Evropě, pět v Japonsku, dvě ve Spojených státech a po jedné v Hongkongu a v Singapuru.