„Když Češi zahráli naši hymnu, Indové byli u vytržení.“ Rozhovor s dirigentem Debashishem Chaudhurim

Pár neuvěřitelných momentů přineslo první turné českého orchestru v Indii po víc než 50 letech. Violoncella měla v letadle vlastní sedadla v luxusní třídě. Indy nejvíc překvapilo, když uslyšeli zahrát svou hymnu čistě. A v ulicích Kalkaty pak zmizel všechen rum. Loňskou výpravu vedl dirigent Debashish Chaudhuri, který sám z Indie pochází, ale dlouhodobě žije v Česku. „Indy česká hudba nadchla, využijte ji jako reklamu na vaši zem,“ doporučuje Chaudhuri. Už chystá další turné.

O vaší cestě po Indii s Filharmonií Bohuslava Martinů byly slyšet samé superlativy. Jak publikum Čechy přijalo?

Navštívili jsme dvě největší města, Bombaj a Kalkatu. Šlo o první indické turné velkého českého orchestru po 57 letech. Bylo absolutně vyprodáno a Indové byli nadšení. Zatím příliš neznají evropské pojetí orchestrální hudby, je to pro ně nové. A silný zážitek přišel, když jsme zahráli indickou národní hymnu.

Čekal bych, že zrovna tu dobře znají?

Jenomže v Indii ji vždycky hrají různé armádní soubory nebo místní hudebníci falešně. I jeden český diplomat z ambasády mi řekl: Doteď jsem si myslel, že indická hymna není nic moc. Až teď jsem slyšel, že je to ve skutečnosti krásná skladba.

Bělohlávek chce pokračovat. Povede Českou filharmonii i v dalších letech

sinfin.digital