Konec nebezpečných operací? Britští vědci vyvinuli metodu, která dokáže odhalit srdeční choroby včas

Info.cz

ekb

Nemoci oběhové soustavy zůstávají nejčastější příčinou úmrtí Čechů – podle poslední statistiky Ústavu zdravotnictví a statistiky se na celkovém počtu úmrtí v roce 2015 podílely ze 42 procent. Velká část lidí totiž vůbec netuší, že mají nějaký problém a prvním příznakem nemoci je často srdeční záchvat nebo mrtvice. Štěstí mají ti, kteří onemocnění zjistí včas, i těm však většinou nezbývá než postoupit bypass nebo si nechat voperovat takzvaný stent. Nemocným by mohl pomoct objev britských vědců, kteří věří, že našli účinnější metodu, jak odhalit srdeční onemocnění včas.

Doktor Charalambos Antoniades a jeho tým z britské univerzity v Oxfordu ve středu oznámili, že vyvinuli novou metodu snímání, která dokáže odhalit, když se tukové buňky začnou měnit v zanícené krevní destičky, které ucpávají tepny. Informovala o tom americká televize NBC News.

„Naše nová metoda také umožňuje odhalit malé, ale zanícené artherosklerotické pláty v našich srdečních tepnách, které jsou náchylné k prasknutí a následnému způsobení infarktu,“ říká Antoniades.

Pokud by se taková metoda stala všeobecně používanou, lékaři by mohly u pacientů nasadit léky na snížení cholesterolu (takzvané statiny) mnohem dříve. Tím by se zabránilo zhoršení onemocnění a v mnoha případech také následnému úmrtí.

„Léčebné techniky, které jsou používané ke snížení rizika srdečních záchvatů, jako jsou satinové léky, snižují zánět mnohem účinněji než jakýkoliv jiný způsob, jak omezit zužování koronárních tepen,“ říká Keith Channonová, která se také podílela na studii. „Dnes ale zatím neexistuje způsob, jak zánět v koronárních tepnách odhalit,“ dodává.

sinfin.digital