Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Krysí polévka jako lék na kocovinu. Tradiční mexický pokrm zažívá renesanci

Krysí polévka jako lék na kocovinu. Tradiční mexický pokrm zažívá renesanci

Zatímco mnoho českých rodin vsadí během blížících se Vánoc na rybí polévku, v Mexiku se tamní politička Guadalupe Floresová snaží prosadit jiný pokrm. Tvrdí, že by lidé měli jíst krysí polévku. Chce tak razit osvětu, že krysy nejsou jen špinavá zvířata.

„Myšlenkou je vyvrátit názor, že konzumace polních krys, což jsou čistá zvířata, která nemá nic společného s krysami v kanálech, je špatné,“ cituje server deníku Guardian Floresovou, která je zároveň členkou mexické vlády.

Její návrh se setkal s podporou i u jiných politiků z mexického státu Zacateas, kde je pojídání krys tradicí. Krysí polévka se tu jedla v koloniálních časech a byla plná zeleniny, jako je kukuřice nebo cuketa. V některých kantýnách se dokonce podává jako lék na kocovinu.

„Má velmi vysoký obsah bílkovin a vitamínů,“ komentuje pokrm, který se zatím neprosadil do běžného menu v restauracích, profesor z místní univerzity Manuel de Jesús Macías Patiňo.

Navzdory Floresové však většina Mexičanů vidí v krysách stále spíše stvoření z kanálů než pochutinu. Podle političky si ale konzumenti, kteří netradiční pokrm ochutnali, pochvalovali, že je dobrý. „Každý, kdo to jednou zkusí, si ji zamiluje a stane se jejich oblíbeným jídlem, Krysí maso je velmi podobné králičímu, jen je chutnější,“ dodává Floresová.

 
Přejít na homepageVíce z kategorieZpět na začátek