Lesk a bída Facebooku. Někteří zaměstnanci mají šesticiferný šek, jiní nemají na bydlení

vkr

Pro jedny sen, pro druhé však noční můra. Zaměstnání u Facebooku, technologické firmy s tržní hodnotou 500 miliard dolarů, pro mnoho lidí není vůbec procházka růžovým sadem. Mnoho zaměstnanců, kteří se na denním chodu firmy přímo podílejí, totiž na vlastní kůži pociťuje rozevírající se nůžky mezi minimální mzdou, kterou dostávají a vysokými finančními nároky oblasti Palo Alto u San Jose - sídla firmy. 

Facebook nejsou jen softwaroví inženýři, géniové sociálních zákoutí a přátelé Marka Zuckerberga. Na denním chodu firmy se podílejí i desítky profesí, na něž lesk společnosti téměř nedopadá. Na pozicích strážných, správců, mechaniků či dokonce kadeřníků pracují externí. Jenže zatímco technické profese vývojářů hřejí v kapse šesticiferné šeky, tito kontraktoři se často musejí spokojit s tak málem, že si ani nemohou dovolit vlastní bydlení, tvrdí deník Guardian.

To je třeba případ údržbářky Parshy, která bydlí se svým psem. Nikoliv však ve skromné garsonce v docházkové vzdálenosti, ale na parkovišti v osobním automobilu. I přesto, že si Parsha vydělá více než minimálních 15 dolarů na hodinu, které se Facebook zavázal svým zaměstnancům platit, si stále nemůže vlastní bydlení dovolit.

„Jednopokojový byt zde v oblasti stojí alespoň 1800 dolarů za měsíc, to je celá moje výplata,“ krčí Parsha rameny. Pokud by si místo na spaní, které by nemělo čtyři kola pronajala, už by jí nezbylo na splátky dvou kreditních karet a studentské půjčky, nehledě na další běžné náklady.

Třicetiletý strážný Jiovanny Martinez je na tom lépe – může si dovolit třípokojový dům. K ideálu však má daleko - bydlí tam s ním totiž další čtyři dospělí a celkem čtyři děti. Aby byl schopný vše zaplatit, pracuje Jiovanny kromě svého facebookového úvazku i jako řidič alternativní taxislužby Lyft a o víkendech si ještě bere směny jako ranger v přírodním parku. „Pracujete pro společnost, která vydělává tolik peněz a oni vás nezaplatí ani do té míry, abyste si mohli dovolit vlastní byt,“ mračí se zaměstnanec.

sinfin.digital