Letní čas už klepe na dveře. Zde je 5 důvodů, proč by se mělo posunování ručiček zrušit

Info.cz

ekb

Dnes v noci začíná platit letní čas. Přesně ve dvě hodiny ráno si lidé budou muset posunout ručičky na hodinkách o 60 minut dopředu, a noc se tak o hodinu zkrátí. Zatímco někteří lidé změnu zimního času na letní nijak zvlášť nepocítí, jiní se jí bojí jako čert kříže. Přečtete si pět důvodů, proč je každoroční posunování ručiček přežitek, který by se měl zrušit.

1. Změna času úspory energie nepřináší

Hlavním důvodem zavedení letního času byly energetické úspory během světových válek. V dnešní době jsou ale tyto úspory zcela zanedbatelné. Jak tvrdí výpočty analytika České spořitelny Michala Skořepy roční úspora elektřiny odpovídá asi 30 milionům korun, což představuje ani ne tisícinu procenta hrubého domácího produktu země.

2. Škodí to lidskému zdraví

Podle řady odborníků změna času pro lidský organismus znamená velkou zátěž. Nejedna studie potvrdila, že jarní posunutí ručiček přináší narušení chronobiologických rytmů, které vedou ke zhoršení kvality spánku, bolestem hlavy, malátnosti a samozřejmě také k únavě. Výzkum zveřejněný v roce 2008 v magazínu The New England Journal of Medicine navíc dokazuje, že během prvních tří týdnů po posunu času na letní vzrůstá počet srdečních záchvatů o šest až deset procent.

sinfin.digital