„Lidé se k němu chovali hrozně. Mých pacientů se to dotklo.“ Prostřeno s podivínem očima psycholožky

Eliška Kubátová

Pořad Prostřeno! tento týden vyvolal nebývalé pozdvižení. K televizním obrazovkám diváky připoutal 28 letý Karel Ondrka s Tourettovým syndromem, kvůli kterému nekontrolovaně vykřikuje sprostá slova, a po odvysílání pořadu plného vulgarismů televizi Prima hrozí pokuta od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Zatímco se ale pozornost upíná na „sprostého“ Karla, psycholožku a odbornici na Touretteův syndrom zaujalo chování jeho spolustolovníků, kteří ho nazvali magorem a jednali s ním s velkým despektem. „Na pacienty, kteří trpí stejnou chorobou, to působilo hrozně,“ řekla pro INFO.cz s tím, že se jí na základě pořadu ozvalo hodně lidí.

„Já se na tento pořad normálně nedívám. Dostala jsem ale v úterý mail od jedné mé pacientky, abych se na Prostřeno! podívala, že je tam chlapec, který má Touretteův syndrom a že se k němu ostatní chovají hrozně. Druhý den jsem se na to tedy podívala a byla jsem zděšená,“ řekla dnes redakci vedoucí psychologické poradny pro Touretteův syndrom z Institutu neuropsychiatrické péče Miroslava Bendová.

Pacientka, která na pořad lékařku upozornila, však nebyla jediná. Psycholožce se ozvala celá řada lidí, kteří chování Karlových soupeřů nedokázali pochopit. „Na pacienty, kteří trpí stejnou chorobou, to působilo hrozně. Spousta lidí telefonovalo, že se jich velmi dotklo, s jakým despektem se k němu v pořadu chovají a jak o něm mluví. Například jak o panu Karlovi jeho spolustolovník řekl, že je to magor a patří do blázince,“ popisuje reakce pacientů, kteří žijí se stejným syndromem.

Po odvysílání dílu, kde ostatním kuchtíkům vařil právě Karel Ondrka, se v médiích a na sociálních sítích spekulovat, že si ho televize najala jako herce a Touretteovým syndromem netrpí. To ale psycholožka odmítá.

sinfin.digital