Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Lidé se stále častěji dobrovolně vyhýbají mléku a lepku. Může jim to přitom uškodit

Mléko a lepek – pro někoho novodobí padouši, kteří ničí naše zdraví. V posledních letech se začaly objevovat různé názory a studie, které viní minimálně jednu z těchto potravin z různých zdravotních problémů od obezity po špatný spánek. Řada lidí proto i bez diagnostikované alergie nebo intolerance tyto potraviny raději vynechává. Přestože zpočátku se třeba cítí dobře, může jim to v dlouhodobém hledisku škodit. Odborníci se shodují, že kdo nemá potvrzenou alergii nebo intoleranci, neměl by potraviny z jídelníčku vyřazovat.

„Jediný přijatelný argument pro stravování bez mléka nebo lepku je zdravotní problém. Měl by ho navíc potvrdit odborník. Nestačí, když si to člověk diagnostikuje sám doma podle internetu,“ vysvětluje alergolog a imunolog Martin Fuchs. Potvrzuje, že množství lidí, kteří v posledních letech drží dobrovolně „módní“ diety, při kterých záměrně vynechávají mléko nebo lepek, se zvyšuje. Podobných trendů si všimli i obchodníci.

„Pozorujeme nárůst prodejů těchto produktů o více než deset procent. Toto zboží ale nekupují pouze lidé, kteří alergií trpí. Často jsou to zákazníci, kteří mění svoje stravovací návyky a snaží se změnit životní styl,“ potvrdil mluvčí společnosti Tesco Václav Koukolíček. Ze sociálních sítí navíc vykukují stále častěji fotografie s hashtagy #glutenfree, #lactosefree a #dairyfree s umně naaranžovanými dietními výrobky a z bezlepkového a bezmléčného stravování se stal trochu trend, který okouzlil i řadu celebrit. Jaká část lidí ale dietní potraviny skutečně potřebuje ze zdravotních důvodů?

Nezdravé dietyNezdravé dietyautor: Info.cz

„5 až 6 procent populace může mít po požití lepku menší či větší potíže. Bezlepkovou dietu drží přitom ale asi desetina obyvatel, v Anglii nebo ve Spojených státech až třetina. Ti, kteří dietu nepotřebují a podlehli nějakému módnímu tlaku, ale z vyřazení potraviny z jídelníčku nijak neprofitují,“ vysvětluje Fuchs.

Významně se také v posledních letech rozšířil trh s bezlaktózovými výrobky. Podle Fuchse trpí intolerancí mléčného cukru pětina Čechů. Intolerance se často objevuje nejen u dospělých, ale už i u dětí. Při včasném nasazení správné diety ale může ještě v předškolním věku i vymizet, přestože některé projevy mohou přetrvávat. „To vede k jakémusi mýtu, že mléko ubližuje, což není pravda. Lidé často myslí, že konzumace mléka může třeba způsobovat špatný spánek, výkyvy tlaku nebo ho viní z všemožných dalších neduhů, ale tak to není,“ tvrdí Fuchs.

Držení diety bez potvrzených zdravotních důvodů považuje Fuchs za týrání sebe sama. „Je to trápení a zbytečné odpírání. Když se navíc člověk odstřihne od mléka a lepku, musí si uvědomit, o co všechno ve stravě přichází a měl by to adekvátně nahradit. Žádná potravina nedodá tělu tolik vápníku jako živočišné mléko. Možná ryby, ale kdo je jí denně. Pokud tedy tito dietáři dostatečně nedoplní vápník, třeba i v tabletách, může jim v pozdějším věku hrozit riziko osteoporózy. Obě diety, bez mléka i lepku, mohou způsobit zdravotní komplikace, pokud lidé živiny dostatečně nenahradí,“ potvrzuje Fuchs.

Nezdravé dietyNezdravé dietyautor: Info.cz

Držet diety s vynecháním mléka nebo lepku bez zdravotního důvodu nedoporučují ani výživoví specialisté. „Pokud má někdo podezření na potravinovou alergii, doporučuju eliminační dietu. Po třech až pěti týdnech absolutního vynechání určité potraviny by měl člověk vyhodnotit, zda jeho problémy zmizely. Pokud ne, nemá smysl tyto diety držet dlouhodobě,“ vysvětluje specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.

Dlouhodobé odmítání totiž může podle některých navíc způsobit i následnou zvýšenou citlivost na vynechané potraviny. Pokud člověk totiž mléko nebo lepek delší dobu nekonzumuje a pak si ho nárazově dá, může tělo reagovat jinak než obvykle. „Tělo se adaptuje na to, že mu něco chybí. Člověk to potom nevydrží, protože většinou experimentuje s různými dietami, a když pak sní tu dříve vynechanou potravinu, tak na to tělo reaguje jinak. U někoho se přecitlivělost vyvine, u někoho ne. Může to také trvat různě dlouhou dobu,“ uvádí dietolog Rudolf Němec.

Nezdravé dietyNezdravé dietyautor: Info.cz

Podobné diety nedoporučuje ani pro účel snižování váhy. „Všechny tyhle jednostranné diety spíše škodí. Lidé to vydrží 14 dní, sundají dvě kila a když začnou jíst normálně, tak mají najednou vše zpátky a ještě přiberou,“ doplňuje Němec. Bezlepková dieta přitom ani nemusí zaručit úbytek váhy, jak si někteří myslí. „Pokud člověk vyřadí pečivo, tak tím sníží příjem energie a většinou zhubne. Pokud ale normální pečivo jen nahradí bezlepkovým, tak to většinou ani na váhu vliv nemá,“ potvrzuje výživová specialistka Soňa Škeřík.

Preventivním vynecháváním některých typů potravin tedy lidé mohou i škodit sami sobě, přestože si třeba myslí, že tělu pomáhají a odlehčují si jídelníček. Řada celebrit tyto typy stravování vyzkoušela a propagovala, což jim samozřejmě zajistilo dobrou reklamu. Lepku se vyhýbá například Victoria Beckhamová, Gwyneth Paltrowová nebo britská vévodkyně Kate. Zvýšený zájem Čechů o dietní potraviny má ale i pozitivní vliv. Kvůli zvýšené poptávce o dietní potraviny, zřejmě roste nabízený sortiment výrobků a ty se tak stávají dostupnější i ty pro ty, kteří je kvůli svým alergiím skutečně potřebují.

 

 
Přejít na homepageVíce z kategorieZpět na začátek