Lidstvu hrozí katastrofa. Globální oteplování probouzí k životu smrtící bakterie

kris

Co by se  stalo, kdybychom byli vystaveni smrtelným bakteriím, se kterými se člověk nesetkal tisíce let? Už brzy bychom to mohli zjistit. Kvůli globálnímu oteplování taje věčně zmrzlá půda, z níž mohou unikat pro nebezpečné látky. 

V srpnu 2016 zemřel dvanáctiletý chlapec a nejméně 20 lidí se nakazilo antraxem. Neštěstí se odehrálo v sibiřské tundře. Podle všeho za výskyt smrtící bakterie může infikovaný sob, který zemřel před více než 75 lety a jeho tělo zůstalo uvězněné v ledu zvaném permafrost. Tam zůstal až do roku 2016, kdy přišlo nezvykle teplé léto a permafrost roztál. Z těla soba se uvolnila do půdy a vody bakterie, která ji zamořila. Infikovalo se na 2 tisíce sobů a několik lidí.

Takových případů může přibývat. Zmrzlý permafrost je místem, kde mohou přežívat mikroorganismy miliony let. Vědci například našli na Sibiři v pohřbených masových hrobech netknuté viry španělské chřipky z roku 1918. Je pravděpodobné, že jsou tam pohřbeny i původci pravých neštovic a dýmějového moru.

V devadesátých letech 19. století ztratilo malé město na Sibiři 40 procent populace. Těla byla pohřbena na březích řeky Kolyma. O 120 let později tání permafrostu urychlilo erozi břehů. Vědci začali testovat vzorky těl a našli DNA viru.

sinfin.digital