Luxusní rakve, skleněné hroby i extravagantní urny. Po deseti letech se konal veletrh pohřebnictví

ČTK

abe

Na výstavišti v Lysé nad Labem se uskutečnil veletrh pohřebnictví a důstojného umírání Poslední cesta. Akce představila návštěvníkům témata spojená se smrtí a umíráním, ve výstavní hale byly k vidění luxusní rakve, skleněné hroby, pohřební vozy ale i moderní urny. 

Návštěvníci mohli získat například informace o hospicové péči. „Jsou tu i jednotlivé církevní organizace, které vysvětlí našim návštěvníkům to, jakým způsobem oni nakládají nejen s lidskými ostatky při pohřbech, ale právě i s tím doprovázením při umírání," řekl  ředitel výstaviště v Lysé nad Labem Ondřej Matouš.

Termín veletrhu byl zvolen na období Dušiček, které byly 2. listopadu. Zároveň ale měli vystavovatelé podle Matouše podmínku, aby se akce konala až po tomto datu, kdy opadne hlavní nápor práce pohřebním ústavům.

Na veletrhu se veřejnosti poprvé prezentovala třeba nová celodřevěná urna, která se může stát vhodným doplňkem v bytě. V blízké době bude uvedena na trh, její cena se bude pohybovat kolem 6 500 korun, cena klasické urny je často v řádech stokorun. Podle pracovnice firmy Parteo, která urnu veřejnosti představuje, je možné schránku pro popel zesnulého vyrobit z libovolného dřeva.

sinfin.digital