Málokdo vydrží měsíc, dělníci usínají únavou. Tajné svědectví z čínské továrny na iPhony

Info.cz

luš

Absolvent New York University Dejian Zeng se na šest týdnů nechal potají zaměstnat v továrně Pegatron v čínské Šanghaji, kde desetitisíce dělníků kompletují pro americký Apple telefony iPhone. Na vlastní kůži tak zažil podmínky, kterým jsou dennodenně vystaveni zaměstnanci společnosti. Některé z nich ho doslova šokovaly. 

Před třemi lety se novináři britské BBC nechali stejně jako Zeng potají zaměstnat. Tehdy v továrně Pegatron zdokumentovali nelidské pracovníky podmínky, které po zveřejnění vzbudily pohoršení. Dělníci byli tehdy nuceni absolvovat až šestnáctihodinové směny, pracovali v kuse více než dva týdny, výjimkou nebyly nucené přesčasy či upření přestávek na obědy.

Pegatron se ocitl pod silnou kritikou, na níž reagoval příslibem, že vše prošetří a při zjištění nedostatků přijme nezbytné kroky. Svědectví Zenga svědčí o tom, že k určité úpravě pracovních podmínek zřejmě došlo, i tak se ale dělníci musí popasovat s náročnými poměry. Jaké to tedy je být v roce 2017 dělníkem v čínské továrně?  

„Strávil jsem 12 hodin denně v továrně, šrouboval jsem jeden šroubek do iPhonu,“ popsal Zeng pro Bussiness Insider. Pracovat začal v půl osmé večer, přičemž běžná pracovní doba včetně přesčasů trvala až 10, 5 hodiny, zbytek byl vyhrazen na jídlo a odpočinek. „Nudí vás to, protože děláte neustále jednu věc dokola,“ říká Zeng s tím, že dělníci si nemohou pracovní dobu krátit například posloucháním muziky, leckdy ani hovorem se svým spolupracovníkem. Po každých dvou hodinách byla zhruba 10 minutová přestávka, během které řada dělníků únavou usnula. Pokud si u toho lehnou, vystavují se nadávkám svého předáka a strhnutí části peněz z výplaty.  

sinfin.digital