Mladý hacker na dálku ovládl 150 tisíc tiskáren. Upozornil na bezpečnostní chybu

Info.cz

IvM

Středoškolský student z Velké Británie v sobotu večer seděl před svým počítačem a začal si pohrávat s myšlenkou, že by mohlo být poměrné zábavné, kdyby se zkusil nabourat do jiného počítačového systému. Během chvilky si vytvořil skript a za dalších několik hodin se nepozorovaně připojil do 150 tisíc tiskáren po celém světě, které byly připojené k internetu. 

Tiskárny kromě obsahu, který jim zadal jejich nový „majitel“, začaly chrlit vzkazy plné tzv. ASCII obrázků. Tedy specifických výtvorů složených z jednotlivých znaků obyčejně využívaných v textu Ty je tak možné tvořit v libovolném textovém editoru.  

Mnohé napadené tiskárny byly připojené k pokladnímu systému nejrůznějších restaurací. Personál i návštěvníky tak překvapilo, že se na jejich účtence objevil podivný robot, který navíc nesl pro mnohé nepochopitelný vzkaz.

Mladý student chtěl touto akcí upozornit na bezpečností chybu, kterou většina z nás naprosto přehlíží. Své počítače si mnoho uživatelů sice chrání běžně dostupnými antiviry, na tiskárny a další zařízení, která jsou dnes stále častěji automaticky připojená bez většího zabezpečení k internetu, ale už většinou nemyslí. 

V minulosti došlo ke zneužití tiskáren několika amerických univerzit k tisku antisemitských letáků. V té době dokonce vydali němečtí výzkumníci z Bochumské univerzity zprávu, která varovala před nebezpečím, které můžou představovat právě tiskárny.

sinfin.digital