Muzeum marnosti a zpátečnictví. Ve Švédsku otevírají panoptikum věcí, které selhaly

vkr

Wellness maska, která vám dává elektrické šoky. Parfém vyrobený společností Harley-Davidson. Psací potřeby uzpůsobené výhradně pro ženské pokolení, protože něžné pohlaví přece potřebuje vlastní speciální propisky... Samuel West se rozhodl vybrat ty nejneúspěšnější předměty a vytvořit z nich ve Švédsku exhibici.

Navzdory prvotnímu dojmu nemá být muzeum neúspěšných předmětů terčem posměchu. Celý projekt má být spíše připomínkou trnitých cest a slepých uliček, kterými musejí vynálezci projít, než se dostanou ke svému velkému objevu. „Každá inovace je riziko a naše exponáty to velmi dobře ukazují,“ říká kurátor muzea Samuel West a ukazuje na plechovku Coca-Coly s kávovou příchutí.

„Doufám, že si naši návštěvníci s sebou odnesou dvě věci: jednak že neúspěch a úspěch jsou spojité nádoby a druhak že si uvědomí, jak je důležité se z jakéhokoliv neúspěchu poučit,“ dodává West, který do muzea přidal několik vlastních exponátů.

A jak chce West návštěvníky do muzea přilákat? „Říká se, že učit se ze svých chyb je velmi moudré, ale poučit se z chyb cizích je ještě moudřejší,“ směje se sympatický kurátor.

sinfin.digital