Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Myslíte si, že komunisté dělali kvalitní potraviny? Podívejte se, co v nich bylo za jedy

Myslíte si, že komunisté dělali kvalitní potraviny? Podívejte se, co v nich bylo za jedy

Místo rajčat zákazník často nakoupí v obchodě podivné červené vodnaté balonky bez chuti. Sehnat sýr, který se při zapékání rozteče a vytvoří křupavou krustu, je mnohdy nelidský úkol. Šunka někdy bývá vyfutrovaná moukou a párky plné masového separátu. Skutečně ale byly v minulosti potraviny kvalitnější?

Pokud jde o nabídku tuzemských obchodů za komunismu a v současnosti, je naprosto jasné, že se nedá srovnávat. Je obecně známé, že na exotické ovoce se stály nekonečné fronty a rovněž jiné druhy zboží se v případě výpadku produkce v socialistických státech stávaly ze záležitosti denní spotřeby nedosažitelným luxusem.

Mnoho lidí ale stále mluví o tom, že „za komunistů“ byly výrobky, a především pak potraviny, kvalitnější, než je tomu dnes. Jedná se ovšem o názor, který je přinejmenším velice sporný. Glorifikace tehdejších výrobků totiž značně souvisí s nostalgií i s přístupem k informacím, který je v dnešní době i díky rozvoji internetu s minulostí nesrovnatelný.

Prezidentské volby 2018 se blíží. Komplexní zpravodajství můžete sledovat zde>>>

Zatímco kdysi bylo zvykem znepokojivé zvěsti o obsahu škodlivin v jídle držet pod pokličkou, v současnosti Státní veterinární správa a další organizace, které mají na starosti kontrolu kvality, upozorňují, kdykoli se na trhu vyskytne závadný výrobek. Vzrušeným debatám o tom, jaké jedy jíme dnes a jak se na trh dostávají za stejnou cenu horší potraviny než v zahraničí, to sice nezabrání, když se ale na pultech objeví něco skutečně závadného, pozornosti to neujde.

Jak tomu ale bylo v minulosti? Co vše se vám mohlo dostat do těla a s jakými následky?

Benzen

Dříve byl benzen považován za konzervant s vynikajícími účinky a jako takový byl přidáván například do hořčice. Dnes už jsme o něco chytřejší a víme, že to s ním až tak veselé není. Je to totiž karcinogen první skupiny, jako takový způsobuje především rakovinu plic a leukémii.

PCB

Polychlorované bifenyly začaly být hojně využívané coby aditiva v barvách a lacích ve třicátých letech v Americe, odkud se díky antikorozním vlastnostem rychle rozšířily do celého světa.

O třicet let později se začaly objevovat první náznaky o jejich škodlivosti, látky se totiž dokázaly dostat například do organismu krav. Odsud se dál šířily v mléce, kontaminované slepice jedy dále přenášely při produkci vajec, hodnoty PCB byly zaznamenané i u ryb. Chronické vystavení dávkám bifenylů, které byly za socialismu přítomné v mnohých potravinách, opět vede k rakovině, především jater a slinivky břišní.

DDT

Další objev moderní vědy dvacátého století, který se nakonec obrátil proti lidstvu. Insekticid DDT zprvu oslavoval pro jeho účinnost celý svět, než přišel starý známý scénář. Látky se začaly ukládat v půdě a rostlinách, odkud se dostaly do těla zvířat. S masem pak i do těla člověka. Ušetřeni ale nebyli ani vegetariáni, protože škodliviny byly i v zelenině. A co látky nazvané DDT způsobují? Kromě rakovinotvorných účinků snižují plodnost a narušují hormonální systém.

 
Přejít na homepageVíce z kategorieZpět na začátek