Na pohádku jen s doprovodem rodičů. Kráska a zvíře je podle ruského politika propagací homosexuality

ČTK

raz

Ruská cenzura dnes pustila do kin americký film Kráska a zvíře, který chtěl poslanec Státní dumy Vitalij Milonov zakázat kvůli propagaci homosexuality. Hraná adaptace animované klasiky společnosti Disney bude ale v ruských kinech přístupná jen mládeži starší šestnácti let. Mladší diváky musejí doprovodit rodiče.

Milonov, monarchista a vyznavač ortodoxního pravoslaví, v Rusku i v zahraničí proslul jako militantní ochránce mravnosti a navrhovatel zákona o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží. Na ministra kultury Vladimira Medinského se dopisem obrátil s žádostí, aby obsah filmu prověřili ministerští úředníci kvůli podezření, že v rozporu s ruským zákony propaguje homosexualitu.

Podle Milonova je film "neodpovědnou propagandou hříchu" a jeho uvedení do kin motivují jen peníze. "Pod pláštíkem dětské pohádky se divákům předkládá zjevná, nezakrytá a neodpovědná propaganda hříchu," což prý potvrzuje množství rozhněvaných ohlasů. „Hlavním úkolem státu je chránit děti před špínou světa," napsal poslanec ministrovi.

sinfin.digital