Nacionalisté se děsili, že jim muslimky v burkách zasedly autobus. Naletěli vtípku novináře

Info.cz

abe

Zatvrzelí odpůrci islámu naletěli. Vystřelil si z nich jeden novinář, který do facebookové skupiny norských nacionalistů vložil fotografii „se šesti muslimkami v autobuse“ zahalenými od hlavy k patě. Jak předpokládal, strhla se kolem obrázku bouřlivá a nenávistná debata. Vzápětí se ale nacionalisté museli chytit za nos. Na snímku totiž ve skutečnosti není nic víc, než prázdné sedačky.

„Vypadá to skutečně děsivě, měli by to zakázat. Nikdy nevíte, kdo se pod tím skrývá. Může to být terorista se zbraněmi,“ komentoval jeden z uživatelů fotografii. Ostatní označovali skutečnost, že muslimky v burkách jedou skupinově autobusem, za „strašlivou“ a „tragickou“.

Při letmém pohleduse může zdát, že na obrázku je šest žen v tradičním muslimském oděvu, který je celé zahaluje. Nedá ale příliš práce a zkoumání a je jasné, že nejde o muslimky, ale o tmavá autobusová sedadla.

Novinář Johan Slattavik si tímto způsobem chtěl udělat legraci z radikálních nacionalistických skupin a fotografii vložil na stránku norského uskupení „Otčina na prvním místě“. A zdejší vlastenci se ve velkém chytili. Pod fotkou se objevily stovky lajků a nenávistných komentářů. „Publikoval jsem tu fotografii, abych mohl sledovat, co se bude dít. A nakonec jsem se dost zasmál,“ popisuje pro list The Washington Post novinář.

sinfin.digital