Narkobaroni Guzmán a Escobar. Jaký byl příběh nejznámějších obchodníků s drogami?

MIA

Když se v roce 1993 definitivně nachýlil čas kolumbijského drogového krále Pabla Escobara, netrvalo dlouho a povstal nový vládce obchodu s narkotiky. Joaquín Guzmán měl stejné nepřátele jako jeho předchůdce a i jeho nakonec spravedlnost dostihla.

Pablo Escobar pocházel z Kolumbie, Joaquín Guzmán je občanem Mexika. Oběma narkobaronům ale díky jejich špinavému byznysu ležel v jisté době u nohou celý svět. Podobný je i jejich začátek, oba se totiž narodili do chudých rodin. K obchodu s narkotiky se propracovali postupně, přes drobné kriminální činy.

Pablo Emilio Escobar Gaviria

První se na pomyslné špici drogového trhu ocitl Escobar. V sedmdesátých letech převzal velkou část odvětví v rodné zemi a záhy se mu začalo valit tolik peněz, že nevěděl, co s nimi. „Každoročně jsme museli 10 % utržených peněz odepsat, protože je sežraly krysy ve skladu, zničila voda nebo se prostě ztratily,“ cituje server Business Insider slova Escobarova bratra, která dokládají, jak malou hodnotu pro rodinu zavalenou přepychem peníze měly.

Drogový boss z Kolumbie si v zemi zajistil solidní popularitu mezi lidem, kterému často peníze rozdával. Pečlivě si tak budoval image novodobého Robina Hooda Latinské Ameriky. Postupně se ale kolem něj začala stahovat neúprosná smyčka. Místní vláda společně s USA vytvořila speciální jednotku, která měla za úkol jej zadržet.

sinfin.digital