Nebezpečné šumivé víno. Zraje na Ukrajině jen pár kilometrů od frontové linie

ČTK, ziz

Frontová linie leží jen několik kilometrů daleko, ale v hloubi bývalého dolu na východě Ukrajiny pokojně odpočívají statisíce lahví šumivého vína v labyrintu tunelů a sklepů. Píše o tom agentura AFP.

"Je to přirozený kryt před bombami, který má 25 hektarů," říká Rafael Nasyrov, zaměstnanec firmy Artwinery, jednoho z hlavních producentů šumivých vín ve východní Evropě, který vyváží především do Německa a do Číny.

Sklepení leží 25 kilometrů od demarkační linie mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty, kteří už téměř tři a půl roku bojují na východě Ukrajiny. Konflikt si vyžádal již přes 10.000 obětí a bez ohledu na dohody z roku 2015 podepsané v Minsku střety pravidelně pokračují. Obě strany se navzájem obviňují z toho, že minské dohody nedodržují.

Tento starý důl byl uzavřen před druhou světovou válkou a od té doby byl využíván k uskladnění vína. Pak zde v roce 1950 vznikla firma na výrobu šumivých vín. Tehdy se podnik jmenoval Artěmivskij a teprve loni se přejmenoval na Artwinery.

3313115:article:true:true:true

Po dobu jednoho měsíce v létě 2014 byl závod pod kontrolou separatistů. Zažil v té době bombardování, ale pak přešel pod kontrolu Kyjeva. Firma Artwinery však nikdy nepřerušila produkci.

Tunely v bývalém dole na sádrovec používaný k výrobě sádry poskytují zaměstnancům útočiště a mají dokonalé podmínky k výrobě šumivého vína pomocí technik blízkých produkci šampaňského.

sinfin.digital