Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Nečekané dopady globálního oteplování. Z medvědů na Aljašce se pomalu stávají vegetariáni

Nečekané dopady globálního oteplování. Z medvědů na Aljašce se pomalu stávají vegetariáni

Fotografie na kost vyhublých ledních medvědů z norských ostrovů Špicberky v Severním ledovém oceánu před dvěma lety vyděsily svět. Staly se důkazem smrtících účinků globálního oteplování, kvůli kterému nemají zvířata často co jíst. Oteplování však podle odborníků přimělo ke změně jídelníčku i medvědy na Aljašce.  Místo lososů totiž přecházejí na vegetariánskou stravu v podobě černého rybízu, který dozrává dřív než v minulosti.

Podle studie americký vědců by hnědí medvědi žijící na aljašském ostrově Kodiak měli spořádat až 75 procent lososů připlouvajících do místních řek kvůli tření, které končí někdy koncem srpna. Poté, co tato strava bohatá na protein odpluje, se medvědi obvykle přeorientují na černý rybíz, který dozrává koncem srpna nebo začátkem září.

Globální oteplování však dopadá i na Aljašku, a kvůli vyšším teplotám tak ovoce dozrává už v polovině července. Medvědi, kteří si najednou mohli vybrat, jakou stravu zvolí, podle nejnovější studie sahají spíš po rybízu.

S překvapivým zjištěním přišla studie zveřejněná v magazínu Proceedings of the national Aacademy of Sciences (PNAS), o které informoval deník The Independent.

„V letech s abnormálně vysokými jarními teplotami dozrával černý rybíz o několik týdnů dřív a byl k dispozici v době, kdy se lososi rozmnožovali v přítokových proudech,“ píše se ve studii.

„Medvědi opustili třecí proudy lososů, kde tradičně zabili asi 25 až 75 procent z nich, aby přešli na sběr rybízu, který byl na keřích vedle,“ dodávají vědci, podle kterých může mít změna chování medvědů dopad na celý ekosystém.

 

 
Přejít na homepageVíce z kategorieZpět na začátek