Nejmladší spolupracovníci operace Anthropoid. Čtyři statečné děti, které pomáhaly parašutistům

Aneta Bednářová

Ještě jim nebylo ani dvacet a už se z nich stali hrdinové. Parašutistům v protektorátu pomáhala řada lidí hlavně z řad sokolského odboje. Do pomoci se mnohdy zapojovaly celé rodiny včetně dětí. Přestože vykonávaly spíše menší úkoly, jejich činy byly v mnoha případech rozhodující. Většina ze zapojených dětí ale svoji statečnost zaplatila životem. Třetí díl seriálu Anthropoid k 75. výročí operace se věnuje dětem českých odbojářů, které se aktivně zapojily do odporu proti nacismu.

Sokolské rodiny často nacistům vzdorovaly i se svými děti. Svěřovaly jim sice poměrně drobné úkoly, i ty ale znamenaly zapojení do ilegálního odboje a nebezpečí. Z dnešního pohledu se možná nabízí otázka, proč rodiče vystavovali děti takovému riziku. Je pravděpodobné, že takto o tom ale odbojáři vůbec neuvažovali.

Poprava celé rodiny bylo nacistické novum

„Rozhodně počítali s nejhorším. Určitě pro sebe, pro svoji rodinu možná z počátku ne. To, že nacisté začali vyvražďovat i rodiny podporovatelů a parašutistů, to bylo novinkou. Věta „bude popraven s celou svou rodinou“ se objevuje až po útoku na Heydricha. Všichni šli do odboje s tím, že je to může stát život. Ale podle mne nepočítali s příšernou zlobou a mstou, během které byly mučeny a vražděny jejich děti,“ vysvětluje pro INFO.CZ historik Jiří Padevět. Zda by se rodiče zachovali jinak, když by věděli, že nacistické represe dopadnou i na jejich děti, lze jen odhadovat.

Veřejné a přiznané vraždy dětí se navíc staly další novinkou, která byla do té doby nevídaná. Nacisté byli totiž po útoku na Heydricha v koncích. Neměli žádné stopy, které by je mohly vést k parašutistům, a potřebovali Čechům ukázat, že ve snaze najít Kubiše s Gabčíkem jsou ochotní překročit i hranice, které dosud překonávali jen potají.

sinfin.digital