Nepolapitelný nacistický špion. Jak vypadal největší zátah na síť německých udavačů?

Info.cz

sta

Frederick „Fritz" Joubert Duquesne byl jihoafrický búrský voják, dobrodruh, lovec a v neposlední řadě i špion. Nenávist k Velké Británii ho dohnala až ke spolupráci s nacisty. Vypracoval si vlastní síť donašečů a úřady ho stíhaly i za vraždy, potopení britského křižníku, pálení vojenských skladů, padělání dokladů i spiknutí. Chytnout ho byl ale oříšek. Dokázal měnit identitu, úspěšně simuloval nemoci a policii posílal výsměšné pohlednice z celého světa, připomíná portál The Daily Beast. Jak spadla klec na jednoho z nejznámějších špionů? 

Fritz se narodil do búrské rodiny, studoval v Londýně a nakonec odešel bojovat do druhé búrské války zpět do jižní Afriky. Když se vrátil domů na farmu, čekalo ho ale děsivé překvapení. Z rodinného statku zbyl jen popel, sestru mu vojáci znásilnili a zastřelili, strýce našel oběšeného. Svojí matku objevil převlečený do britské uniformy v jednom z koncentračních táborů. Umírající hladovějící žena byla nakažená syfilidou a v rukou držela nemocné dítě. Tak začala Dequesneho nenávist vůči Britům. Při odchodu ve vzteku zastřelil dva britské důstojníky. 

Nenávistný postoj si vypěstoval i k Američanům, kteří ve válkách Brity podporovali. Přísahal jim pomstu a zejména generálu Herbertu Horatiovi Kitchenerovi, který vedl britská vojska v jižní Africe.

Duquesne byl několikrát zatčený za vraždu, ale vždy se mu podařilo uprchnout, a to dokonce i z trestanecké kolonie na Bermudách, odkud utekl do New Yorku. Ve Spojených státech zaujal svými příběhy natolik, že se stal pravidelným reportérem New York Herald. Jeho články byly tak populární, že dostal dokonce pozvánku do Bílého domu, aby prezidentu Theodoru Rooseveltovi poradil s lovem v africkém safari.

sinfin.digital