Neuvěřitelná sídliště světa: Přelidněná, krásná, ale i nebezpečná

Michaela Kratochvílová

Někdo nedá na sídliště dopustit, jinému se ježí vlasy, jen co vidí zdálky hradbu paneláků. V Česku stavaři příliš kreativní nebyli, zato za hranicemi není o zajímavé stavby nouze. Která sídliště táhnou i bohaté vrstvy a kam je lepší vůbec nechodit?

Co kus, to originál. Při výstavbě známých světových sídlišť architekti nápady rozhodně nešetřili. Ne pokaždé se ale myšlenka o idylickém bydlení s podporou státu setkala s úspěchem. Některé z ambiciózních projektů musely být zbourány kvůli sociálním nepokojům a válkám gangů, jako třeba americké komplexy Pruitt-Igoe a Cabrini-Green nebo londýnské Heygate Estate.

O jiné je naopak takový zájem, že poptávka značně převyšuje nabídku. To se týká asijských velkoměst nebo třeba Barbicanu, který v Londýně patří k perlám brutalismu. Nedaleko ležící sídliště Robin Hood Gardens, které je postavené ve stejném stylu, takové štěstí nemá. Ačkoliv architekti bojují o jeho záchranu, nejspíš už brzy bude muset uvolnit lukrativní místo poblíž Canary Wharf pro novou zástavbu.

Prohlédněte si snímky slavných světových sídlišť, z nichž některá už patří minulosti, v naší detailní galerii.

Vše o senátních a komunálních volbách se dočtete zde>>>

 

sinfin.digital