Nezadržují jen běžence. Ploty na hranicích ohrožují populaci vzácných zvířat

MIA

Vysoký plot zakončený žiletkovým drátem, který Maďaři vztyčili na hranicích se Srbskem, má za úkol zabránit skupinám migrantů pokračovat v cestě do Evropské unie. Nejsou to ale jen běženci, kteří nemůžou překročit kdysi volnou hraniční linii. Plot ovlivňuje život zvířat, z nichž některé druhy byly už předtím kriticky ohrožené, píše server Politico.

Ostře sledované území, kde jsou davy policistů na straně jedné a migranti na straně druhé, má i své obyvatele ze zvířecí říše - je to například případ slepců malých, kteří žijí právě na hranici Maďarska a Srbska.

Tato zvířata žijí na světě jen ve třech izolovaných koloniích, jednou z nich v současnosti prochází plot, který ji rozdělil na dvě části. Základy bariéry zasahují až dva metry pod zemský povrch a slepec je tak nedokáže podhrabat. Už tak malá kolonie byla rozdělena na dvě části a biologové varují, že to může mít drtivý dopad na rozmnožování těchto pozoruhodných hlodavců.

Slepci jsou velice citliví na jakékoliv zásahy člověka do jejich přirozeného prostředí, nikdy třeba nevytvářejí své chodby a sídla pod poli, která člověk obdělává. Co s nimi udělá, když v hraničním pásmu jejich podzemní tunely ze dne na den rozdělí zeď, není těžké domyslet.

sinfin.digital