Naši předkové měli zřejmě všichni tmavé oči. Modré oči se zřejmě začaly objevovat až před pěti tisíci lety v Severní Evropě. Genetická evoluce tak zřejmě postupovala rychleji, než se vědci domnívali. Za světlejší barvu očí může nejspíš zemědělství, uvádí server Psychology Today.
Standardní evoluční teorie počítají s tím, že se organismy přizpůsobují svému způsobu života díky výběru vhodných genů. Ty, které vykazují méně příznivou genovou výbavu, mívají logicky méně potomků.
S měnícím se způsobem života a změnou stravy člověka v souvislosti se zemědělskou revolucí by se dalo očekávat, že dojde i ke genové adaptaci. Změna jídelníčku člověka s nástupem zemědělství, tedy hlavně chovem zvířat pro maso a mléko a pěstováním obilnin či luštěnin, vedla například k odstranění intolerance na laktózu u dospělých.
Zatímco děti tráví mléko dobře, protože je hlavní součástí jejich potravy, dospělým přirozeně způsobovalo průjem a nadýmání. Právě nástup zemědělství a zařazení obilovin do jídelníčku vedly i ke změně zbarvení oční duhovky. Modré a zelené oči jsou tedy nejspíš výsledkem genetického přizpůsobení se změnám v zemědělské výrobě.