Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Nutellu pronásledují obavy z palmového oleje

Nutellu pronásledují obavy z palmového oleje

Lískooříšková pomazánka Nutella je součástí domácích spíží už od šedesátých let minulého století. Poslední dobou ale čelí řadě útoků. Mnozí zákazníci výrobcům na sociálních sítích vyčítají, že obsahuje palmový olej. Jeho produkce údajně ničí pralesy a dlouhodobá konzumace prý může vést dle zjištění některých vědců i ke vzniku rakoviny.

Podle zprávy Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) sladké pomazánky, které obsahují palmový olej, mohou mít v sobě také nebezpečné látky jako glycidyl estery mastných kyselin, které se podílejí na vzniku rakoviny. Ty se do jídla uvolňují, pokud se látka zahřeje na více než 200 stupňů Celsia.

Takto horkou Nutellu asi běžní konzumenti nejedí. Některé firmy ale palmový olej zahřívají už při výrobě na vysokou teplotu, aby ho zbavili přirozeného rudého zabarvení a eliminovali jeho vůni. Firma Ferrero, která vyrábí Nutellu, ale agentuře Reuters potvrdila, že palmový olej při výrobě v jejich továrně tak vysokých teplot nedosahuje.

Přestože zpráva evropského úřadu netvrdí, že palmový olej by se neměl konzumovat vůbec, některé obchody už sáhly k razantnímu zásahu. Jeden z největších italských obchodních řetězců Coop už úplně stáhnul z prodeje 200 produktů s palmovým olejem v rámci preventivncíh opatření. Nutelly se ale toto opatření nedotklo. 

Firma Ferrero se na sociálních sítích proti naštvaným reakcím, kterým rovněž neunikla, prudce ohradila. Vědecká zpráva prý nijak neukazuje přímo na škodlivost Nutelly. Ta prý to „schytala“ za všechny podobné výrobky, protože je nejznámější. Ferrero přesto nehodlá recepturu měnit. „Nutella bez palmového oleje by nebyla tak kvalitní, pro firmu by to byl krok zpátky,“ vysvětluje manažer prodeje firmy Vincenzo Tapella. Pomazánka bez palmového oleje by se prý nedala tak lehce roztírat.

 
Přejít na homepageVíce z kategorieZpět na začátek