„Ó můj bože!" „Hory!" Poslední věty pilotů před smrtí

Lucie Štěchová

Top články autora
Test

Do další letecké katastrofy zbývají možná hodiny, možná dny nebo týdny. Tváří v tvář nevyhnutelnému osudu se piloti uchylují k různým slovním projevům. Podívejte se na výběr jejich posledních vět, tak jak je zachytily nahrávací zařízení krátce před tím, než piloti spolu s dalším personálem a cestujícími zemřeli.

Hledíce smrti do tváře létají pilotům z úst sprosté nadávky. „Do p*dele,“ ulevil si jeden z pilotů polského letounu Tu-154M Lux, který v dubnu 2010 havaroval poblíž letecké základny nedaleko ruského Smolenska. Na palubě zemřelo všech 96 lidí, včetně tehdejšího polského prezidenta Lecha Kaczyńského.

„To je všechno, pánové! Do p*dele!“ rozloučil se s ostatními pilot ruské společnosti Vladivostok Avia, kvůli jehož chybě zemřelo v červenci 2001 poblíž ruského Irkutsku na palubě letounu Tu-154 145 cestujících.

Bůh je veliký

Někteří piloti se v posledních vteřinách obrací k Bohu. „Spoléhám na Boha,“ prohlásil poslední říjnový den roku 1999 pilot společnosti Egypt Air Gamal El Batútí. Při nehodě zahynulo 217 lidí, z toho 100 amerických turistů. Americký Národní úřad pro bezpečnost v dopravě došel později k závěru, že nehodu nezpůsobila technická závada, ale úmyslné jednání Batútího, kterému v poslání letadla do Atlantiku nedokázalo zabránit ani horečné úsilí druhého pilota.

Tajemství černých skříněk. Jak fungují a proč jejich analýza zabere tolik času?

sinfin.digital