Obrázky, které neměl nikdo vidět. Podívejte se na fotky zakázané samotným Hitlerem

Martin Mrázek

Martin Mrázek

Nařídil jejich zničení a zakázal veškeré další publikování, ale všechny již zveřejněné najít nedokázal. Adolf Hitler si vlastní mediální obraz pečlivě hlídal a proto neměl jakýkoliv nelichotivý snímek šanci proniknout do tisku. Až na ty následující, které vyšly již v třicátých letech v pamfletu Deutschland Erwache (v překladu Probuzené Německo).

Jeden z výtisků tohoto propagandistického plátku našel ve zbytcích rozbombardovaného německého domu vojín Alf Roberts z anglického Barnsley. Logicky neodolal a časopis velebící Hitlera si odvezl společně s dalšími suvenýry domů. Jeho rodina válečná mementa pečlivě střežila a předala je historikům až před několika lety.

Díky jejich práci byl překlad výtisku Probuzeného Německa společně s trapnými snímky zahrnut do publikace The Rise of Hitler. Z textu se například dozvíme, že Führerův obdivovatel Baldur von Schirach, jenž byl později odsouzen v rámci Norimberských procesů ke 20 letům vězení, považoval diktátora za „upřímného, nezlomného a skromného“, a že dle jeho názoru se Hitlerova duše musela dotknout hvězd.

Z fotografií se pak dozvíme, že i „hvězdná duše“ potřebuje specialistu na PR a pochopíme, proč tyto snímky Hitler toužil navždy zničit.

Komunální volby se blíží. Aktuální informace i zpravodajství o sestavování politických koalic naleznete zde>>>

Blíží se senátní volby. Aktuální informace a zpravodajství naleznete zde>>>

INFO.CZ spouští novou rubriku, která nabízí aktuální zpravodajství o Evropské unii. Reportáže, analýzy a komentáře naleznete zde>>>

Vše o senátních a komunálních volbách se dočtete zde>>>

Reportáž připravil server Reflex.cz

sinfin.digital