Odtajněné složky FBI zpochybňují smrt nacistického vůdce. Hitler měl přežít válku a odcestovat do Jižní Ameriky

Vendula Pláničková

CIA v 50. letech odložila několik případů obsahující výpovědi o Hitlerově možném přežití války a následném odcestování do Jižní Ameriky. V nejvěrohodnější z nich figuruje Phillip Citroen, jenž se s Hitlerem měl několikrát sejít v kolumbijské Bogotě, vyplývá to z nově odtajněných dokumentů FBI.

Smrt nacistického lídra zpochybnily uveřejněné složky americkou FBI. Mezi výpověďmi zaslanými především obyvateli Jižní Ameriky vyniká jedna, jistého Phillipa Citroena. Ten CIA tvrdil, že se s Hitlerem osobně setkal v jihoamerické Kolumbii, což doložil nekvalitní fotografií muže připomínajícího Adolfa Hitlera.

Hitler se po odplutí do Jižní Ameriky měl představit jako Adolf Schuttlemayer. Citroen se s ním prý náhodně setkal při své pracovní cestě Kolumbií v části Bogoty zvané „Residencies Coloniales", kterou obývali především němečtí přistěhovalci. Později měli zůstat v kontaktu, několikrát se osobně setkat a Hitler se v budoucnu odstěhovat do argentinských And. Citroenův výrok byl později podpořen tezí člověka, označeného kódem Cimelody-3, která věděla o osobních setkáních mezi oběma muži.

To, že se Jižní Amerika stala útočištěm německých válečných uprchlíků, dokazují jména jako lékař Josef Mengele nebo zločinec Adolf Eichmann. Argentinský prezident Juan Perón dokonce nacistické emigranty vítal, neboť byl Hitlerovým sympatizantem.

sinfin.digital