Otce zabili nacisté, matku komunisté. Ten zlořád jsme po revoluci měli zakázat, tvrdí Mašínová

Aneta Černá

Některých rodin se historické události dotknou jen zlehka. Rodinu Zdeny Mašínové ale zasáhly téměř všechny zlomové okamžiky 20. století. Její otec Josef Mašín sloužil v první světové válce jako legionář v Rusku. Ve druhé světové válce se angažoval v odboji a s Josefem Balabánem a Václavem Morávkem tvořil silnou odbojovou skupinu Tři králové. Před smrtí v roce 1942 zanechal svým dětem dopis, ve kterém píše, že za svobodu vlasti musí bojovat. Jeho dva synové se vlivem té myšlenky zapojili v 50. letech do protikomunistického odboje a odešli za dramatických okolností na Západ. Jejich matku následně nechali komunisté umírat na rakovinu na betonové zemi ve vězeňské kobce. Zdena Mašínová pak zažila bolestivé roky, kdy byla sama pronásledována a tajně chodila na hrob matky do Ďáblic. „Do té části, kam ji pohřbili, vyváželi odpad z celého hřbitova. Chodila jsem několik desetiletí na smetiště. Vždy jsem tam alespoň položila malou kytičku,“ popisuje Zdena Mašínová v rozhovoru pro INFO.CZ a dodává: „Bylo to hrozné. Nerada vzpomínám na to, jaké to bylo. Já jsem hodně věcí musela úplně vytěsnit, s tím nešlo žít.“

Četla jsem, že Vaše maminka byla první ženou, která vystudovala v Československu zeměměřičství. Co ji k takovému zájmu přivedlo? 

Moji prarodiče měli dvě děti. Staršího syna Ctibora a moji maminku, která byla velmi umělecky nadaná a doufala, že půjde na konzervatoř. Ctibor se ale po maturitě přihlásil na vojenskou akademii v Hranicích, a když se to jeho maminka dozvěděla, tak se velice zlobila. Rodiče si totiž mysleli, že z něj bude inženýr a převezme rodinnou firmu. Jenže on chtěl být důstojníkem a proto babička rozhodla, že na techniku půjde moje maminka. Ta byla tak poslušná, že ačkoli byla všechno, jen ne technický typ, tak poslechla a tu školu vystudovala. Moje babička nechala v Olomouci manžela s hospodyní a sama jela s mojí maminkou do Prahy, aby ji tam při studiích doprovázela. Nechtěla totiž, aby tam maminka byla na technice sama mezi všemi těmi muži. Takže když třeba jezdili na vyměřování, tak tam všude s nimi jezdila i moje babička. Moje neuvěřitelně poslušná maminka školu dokončila a byla první ženou u nás, která byla vystudovaným geometrem.

Jak se Vaše maminka, vystudovaná inženýrka, seznámila s Vaším otcem, který právě zahájil vojenskou kariéru?

Když měla maminka po promoci, tak se vrátila do Olomouce. A tady se neslo, že ke slečně Novákové se nesmí přiblížit žádný mladík z armády. Jenže maminka chodila do místního Slovanského domu, kde se tančilo. A tam se seznámila s tatínkem, kterého do Olomouce převeleli. Tatínkovi hned říkali, aby ji nechal být, protože tam nemá šanci. Otec byl pak odvelen zpět do Prahy. Jednou ale přišel mamince dopis, ve kterém tatínek psal, že se s ní chce sejít. A ona souhlasila. A když se sešli, tak ji ihned požádal o ruku. On byl velice přímý člověk. A maminka řekla ano. Poté vzala tatínka do rodiny a čekala, co se bude dít. Ale naopak první, kdo se do našeho budoucího otce zamiloval, byla tchýně. On byl, jak se dnes říká, charismatický člověk.

sinfin.digital