Planeta baculek a cvalíků. Sedm překvapivých důvodů, proč jsou lidé stále obéznější

vkr

Lidstvo se ve své pohodlnosti stává stále obéznějším a okolo tří milionů lidí za to každým rokem zaplatí svým životem. Do nekonečna opakované mantry „Jezte lépe a více se hýbejte“ evidentně nepůsobí tak, jak by měly. A celá situace je tím tragičtější, že míra obezity u dětí a mladistvých se zvyšuje stále závratnějším tempem, zjistila Světová zdravotnická organizace (WHO). Vědci se proto snaží zjistit, co za rychlým nárůstem počtu baculek a cvalíků stojí. Zde je seznam toho, co zatím zjistili.

1. Kroky proti kaloriím

Vědci podle opravdu rozsáhlé studie 700 tisíc lidí zjistili, že v různých částech světa lidé denně průměrně ujdou výrazně jiný počet kroků. Zatímco v Hong Kongu tak jsou s 6 880 kroky opravdu uchození, v Indonésii lidé nachodí jen téměř polovinu – 3 513 kroků. Česká republika se v tomto ohledu naštěstí řadí k aktivnějším zemím, průměrně denně ujdeme 5 508 kroků. A přestože by se tento indikáktor zdál dobrým odrazovým můstkem pro to, abychom mohli odhadnout míru obezity v dané zemi, vědci přišli s údajně elegantnějším řešením. Mnohými výzkumy totiž zjistili, že míra obezity je tím vyšší, čím větší je v rámci státu rozdíl mezi chodci, s největším a nejmenším počtem kroků. 

2. Cvičení pro ženy až na prvním místě

Každá kultura vnímá fyzickou aktivitu jinak. A to, jak lidé okolo vás vnímají, že brzy ráno do sebe hodíte vaječné bílky a jdete do posilovny, nebo že ukousnete půlku banánu a zaběhnete si před prací půlmaraton má vliv na to, zda se oné aktivitě opravdu budete věnovat. Studie WHO tak zjistila, že v Kuvajtu lidé vnímají fyzické cvičení pouze jako sport a nikoliv jako rekreační aktivitu, kterou by vykonávali například doma či s přáteli. Na celém Blízkém východě pak vůbec není normou, aby se venkovních fyzických aktivit účastnily ženy. „To, že ženy nechtějí být při fyzické aktivitě viděny, je zásadní kulturní problém,“ tvrdí studie WHO.

sinfin.digital