Pohřeb, který nechtěla. Česko se rozloučí s Květou Fialovou

ČTK

raz

V pražském Divadle ABC se dnes v poledne uskuteční poslední rozloučení s herečkou Květou Fialovou, která zemřela 28. září ve věku 88 let. Divadlo bude pro veřejnost otevřeno od 11:00 hodin.

„Maminka obřad nechtěla. Chtěla jen, aby si na ni lidé otevřeli šampáňo a zapálili za ni svíčku. Jenže já jí to asi nedokážu splnit. Myslím, že to nemůžu udělat těm lidem, kteří ji měli rádi a ve velkém mi píšou, že by se s ní rádi rozloučili. Proto jí nedokážu vyhovět,“ uvedla dříve dvera Fialové Zuzana Hášová. 

Oblíbená herečka po angažmá v oblastních scénách spojila svou kariéru s Městskými divadly pražskými, do Divadla ABC ji přijal Jan Werich už v roce 1958. Od té doby tu ztvárnila bezpočet rolí, v posledních letech jako stálý host.

Květa Fialová se narodila 1. září 1929 ve slovenské obci Velké Dravce. Publikum obdivovalo její šarm a jemný smysl pro ironii především v rolích komediálního a konverzačního charakteru. Hostovala na různých scénách, například hlavní ženskou roli ze hry Harold a Maud ztvárnila také v Mladé Boleslavi a v Uherském Hradišti. Filmovým divákům se zapsala do paměti rolemi ve filmech Limonádový Joe, Fantom Morrisvillu, Adéla ještě nevečeřela či Účastníci zájezdu.

sinfin.digital