Pomoc obětem domácího násilí? V americkém Illinois u kadeřníka

Info.cz

Ženy, které jsou terčem domácího násilí, se často bojí své problémy nahlásit na policii nebo o nich říct někomu blízkému. Oběti z amerického státu Illinois nově najdou pomocnou ruku v kadeřnických či kosmetických salonech. Podle nového zákona musí všichni lidé poskytující kadeřnické či kosmetické služby projít speciálním školením, díky kterému dokážou domácí násilí rozpoznat a oběť nasměřovat do nejbližšího azylového domu nebo jí poskytnout informace o krizových linkách.

Zaměstnanci kadeřnických nebo kosmetických salonů si od svých zákaznic a zákazníků vyslechnou nejrůznější životní příběhy. Většinou se jedná o každodenní trable, někdy se ale kadeřnice a kosmetičky dozví, že jsou jejich zákaznice terčem fyzického či psychického týrání.

Všimli si toho i zákonodárci v americkém Illinois. Od 1. ledna proto zavádí nový zákon, který má pomoci obětem sexuálního napadení a domácího násilí, píše se na webu The New York Times. Podle novely budou všichni pracovníci kadeřnických a kosmetických salonů muset každé dva roky absolvovat trénink, díky kterému rozpoznají příznaky domácího násilí.

sinfin.digital