Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Pozor na bezlepkovou dietu. Zvyšuje riziko obezity, tvrdí studie

Pozor na bezlepkovou dietu. Zvyšuje riziko obezity, tvrdí studie

Bezlepkové produkty mohou přispívat k obezitě. Obsahují totiž více tuků než jejich běžně vyráběné protějšky. Zjistila to studie španělského institutu Instituto de Investigación Sanitaria La Fe. Ta poukazuje i na celkovou nižší hodnotu pro konzumenty bezlepkových potravin.

„Spotřebitelé s tím nemohou mnoho dělat. Bohužel musí jíst to, co je na trhu,“ komentuje v deníku The Guardian spoluautor studie Joaquim Calvo Lerma.

Jeho tým otestoval 655 běžných potravin a 654 jejich bezlepkových alternativ, mezi nimi například chléb, těstoviny, sušenky nebo cereálie. Zjistil, že třeba bochník bezlepkového chleba obsahuje dvakrát tolik tuku než jeho normální varianta. Čeho měly produkty bez lepku naopak méně, jsou proteiny. U zmíněného chleba konkrétně dvakrát až třikrát.

Podle Clava Lermy může takový stav vést k vyššímu riziku obezity u konzumentů. Nejohroženější skupinou jsou přitom děti, které často jedí sušenky nebo cereálie. Ačkoli říká, že s tím nic zásadního lidé dělat nemohou, doporučuje alespoň důsledně porovnávat jednotlivé potraviny a vybírat si ty, které mají nejnižší obsah tuku.

„Je zodpovědností potravinářského průmyslu, aby vyráběl tyto bezlepkové produkty z materiálů zdravějších a s vyváženým nutričním profilem, třeba z kukuřičné mouky nebo bramborového škrobu,“ vyzývá výzkumník.

Profesor gastroenterologie David Sanders z University of Sheffield ale výsledky výzkumu zpochybňuje. Poznamenal, že podle jiných studií mají bezlepkové a běžné potraviny podobnou nutriční hodnotu.

Bezlepkovou dietu musí ze zdravotních důvodů držet asi jedno procento Evropanů. Další se k nim ale přidávají dobrovolně. Mezi ně patří například i někdejší světová tenisová jednička Novak Djokovič, který tvrdí, že mu změna stravy pomohla od alergií a astmatu.

 
Přejít na homepageVíce z kategorieZpět na začátek