Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Pozor na sushi: Může obsahovat červy, které způsobí alergii i smrt. Jak to poznáte?

Pozor na sushi: Může obsahovat červy, které způsobí alergii i smrt. Jak to poznáte?

Tradiční japonský pokrm, který si v posledních letech vydobyl značnou popularitu po celém světě, v sobě skrývá smrtící tajemství. Tepelně neupravené rybí maso totiž může obsahovat larvy sleďového červa, který vyvolává silnou alergickou reakci, jež může i zabíjet.

Pokud i vy patříte k širokým zástupům milovníků sushi, měli byste si dát velký pozor, kde si svou oblíbenou lahůdku dopřáváte. Stejně jako jiné druhy tepelně neopracovaných výrobků živočišného původu, má totiž i japonské národní jídlo svá úskalí, která mohou vážně ohrozit zdraví konzumentů.

Krvácení trávicího traktu nebo zánět pobřišnice, to mohou způsobit larvy druhu Anisakis simplex, zvaného též sleďový červ. O nebývalém rozšíření anisakiózy, jak se onemocnění způsobené pozřením červí larvy nazývá, v západních zemích, informoval odborný lékařský žurnál BMJ Case Reports.

Larvy sleďového červa svou přítomností v organismu člověka spouštějí prudkou alergickou reakci, která kromě zvracení, infekce, bolesti ve střevech a horeček může vést až k anafylaktickému šoku a následně smrti zasaženého člověka.

Doktorka Joana Carmová, která je pod studií podepsaná, se opírá o případ dvaatřicetiletého Portugalce, který po týdnu, kdy jej sužovaly horečky, zvracení a bolest ve střevech, vyhledal odbornou pomoc v nemocnici v Lisabonu.

Lékařské vyšetření ukázalo zvýšenou citlivost v oblasti břicha a současně vysoké hodnoty počtu bílých krvinek, což ošetřujícím zdravotníkům jasně ukázalo, že organismus bojuje s infekcí. Když se pak lékaři snažili pomocí dotazů na pacienta dopátrat příčiny, muž uvedl, že potíže vypukly poté, co snědl sushi.

Při vyšetření metodou gastrointestinální endoskopie se pak ukázalo, že ve střevě muže pevně vězí parazit, jehož konec stačil proniknout až do žaludku. Doktoři sleďového červa zachytili a vyjmuli jej z těla muže.

„Anisakis může infikovat lososa, sledě, tresku, makrelu, oliheň, halibuta a kanice červeného,“ uvedla Joana Carmová pro CNN na pravou míru pojmenování sleďový červ. „Ještě před pár desetiletími přitom byla lékařům tato infekce neznámá,“ dodala.

Infekci poprvé zmapovali v roce 1960 v Nizozemsku, následně se podařilo ji spojit s četnými případy výskytu v Japonsku, což je dáno tamním významným podílem syrových ryb v potravě. Název sleďový červ pochází právě od prvního dokumentovaného případu, tehdy se totiž pacient nakazil po konzumaci solených sleďů.

Biolog Miguel Bao z univerzity ve skotském Aberdeenu pak upozorňuje, že výskyt infekce způsobené sleďovým červem je v současnosti na vzestupu. Ve Španělsku zaznamenali za rok odhadem osm tisíc nakažených, svou daň si vybírají v zemi marinované ančovičky.

Podle další studie obsahuje larvy sleďového červa 56 % výrobků z tresky modravé, které jsou na pultech španělských supermarketů. V případě oblíbených makrel pak podíl infikovaných ryb dosahoval při kontrole trhu v Granadě 39,4 %.

Existuje přitom řada způsobů, jak lze nebezpečí související s infikovaným rybím masem eliminovat. Základem je tepelná úprava, při zahřátí nad 63 °C dojde ke zničení larev. Stejně účinné je pak rovněž zchlazení na minus 20 °C po dobu minimálně 72 hodin. Správně vyškolení sushi šéfkuchaři pak dokáží larvy odhalit, takže se nemusíte oblíbené pochoutky vzdát, pokud si vyberete spolehlivý podnik.

 
Přejít na homepageVíce z kategorieZpět na začátek