Převratný objev. Lékaři poprvé vyléčili myš nakaženou virem HIV

Info.cz

ekb

Počet nově nakažených virem HIV v Česku stále stoupá. Podle údajů Státního zdravotního ústavu jen za loňský rok přibylo 286 nových případů infekce HIV a 38 onemocnění AIDS, což je nejvíc v české historii. 16 lidí na AIDS v roce 2016 zemřelo. Statistiky posledních let jsou neúprosné, nakaženým virem HIV však nyní svítá naděje. Vědcům z univerzity v Pittsburghu se poprvé podařilo uzdravit myš nakaženou virem HIV. Stále ale jde o běh na dlouhou trať a zatím není jasné, zda bude možné léčbu použít i u lidí. Informoval o tom deník The Independent

Uzdravení infikované myši se podařilo díky imunitnímu systému CRISPR, který umožňuje úpravu genomu. Proces má dvě části – nejprve je využita molekula, která je navedena na konkrétní část DNA. Druhou část tvoří enzym Cas9, který DNA „přestřihne“ a vědci tak mohou její nežádoucí část odstranit a nahradit novou.

Právě touto metodou se podařilo vyléčit i nakažené myši. Poté, co jim byla vstříknuta injekce proteinu pro úpravu genu, se vědcům podařilo škodlivý provir HIV-1 z těla myší odstranit – konkrétně ze sleziny, plic, srdce, střev a mozku. Přestože vědci přiznávají, že má léčba ještě celou řadu praktických problémů, je podle nich „významným krokem“ k provedení klinických zkoušek na lidech.

Andrej Babiš není všechno zlo ve státě, říká šéf ODS Petr Fiala v rozhovoru pro INFO.CZ

sinfin.digital