Připraví nás o práci a vyvolá třetí světovou válku. 5 mýtů o umělé inteligenci

vkr

Mnozí se obávají, že je umělá inteligence (AI) připraví o práci, další mají strach přímo z nadvlády chytrých robotů. Nejedná se přitom o žádné strašpytly: před smrtící nadvládou strojů varuje třeba vizionář Elon Musk, podle zakladatele čínské korporace Alibaba Jacka Maa umělá inteligence dokonce vyvolá třetí světovou válku. Kolik je na tom všem pravdy?

1. Umělá inteligence připraví lidi o práci

To, že mnozí vizionáři a byznys lídři papouškují děsivé prognózy politiků (a naopak) neznamená, že lidstvo bude bez práce. Mnoho z těchto proroctví je způsobeno tím, že jeho hlasatel není schopen rozlišit mezi umělou inteligencí a automatizací procesů. Automatizace je pouze odnož počítačového programování, nikoliv produkce robotů nadaných vlastní inteligencí; není kreativní, jen vykonává určitou, často opakující se činnost. „Pokud pracovní pozici, která zanikne kvůli automatizaci, nenahradí jiná pracovní pozice, je to jen lidská představivost,“ tvrdí Louiz Perez-Brava, ředitel výzkumného centra prestižní univerzity MIT pro deník Business Insider.

2. Mezi umělou inteligenci patří dnešní roboti

Nesmysl. Průmysloví roboti, drony či samostatně organizující se police ve společnosti Amazon nejsou umělá inteligence. Dokonce ani vozidla, která vysíláme na Mars a do dalších koutů naší galaxie nejsou AI. Jsou to pouze člověkem naprogramované stroje, které nejsou nadané vlastním myšlením. 

3. Umělou inteligenci tvoří velká data a analytika 

Analýza velkých objemů dat (Big Data), vytěžování dat, rozpoznávání vzorců či analytika s tím spojená rovněž není umělou inteligencí. Jedná se sice o velmi komplexní systémy, nicméně stále jde o procesy, které vykonávají počítače na základě člověkem vytvořených modelů. Data jsou v tomto případě jako lidské smysly. Samotný fakt, že smysly dokáží vyvolat vzpomínky, je nečiní inteligentními. A třeba více čichu k vyšší inteligenci rozhodně nevede.

sinfin.digital