Problémy s erekcí i homosexualitou. Mladí Afghánci mohou volat na horkou linku

ČTK

ziz

"Nedokážu to bez viagry," šeptá mladý Afghánec do telefonu. Bojí se, aby ho neslyšel někdo z rodiny. Na druhém konci linky ho uklidňuje profesionálně znějící hlas: "Milý bratře, netrap se tím. Nejsi sám. Pomůžeme ti tvůj problém vyřešit." V konzervativním Afghánistánu je kulturně nemyslitelné hovořit veřejně o sexuálních problémech, které jsou považovány za perverzní. Mládež však dnes může svěřit své obavy na lince pro mládež a obdržet rady, ať jde o problémy s erekcí nebo s homosexualitou, píše agentura AFP.

"Jestliže se přítele nebo rodiny zeptáte, co dělat při impotenci, okamžitě jste považován za nemorálního, nestoudníka nebo zženštilého," tvrdí asi dvacetiletý mladík. "Tahle služba je pro nás požehnáním," dodává.

Horká linka pro mládež byla vytvořena v roce 2012 za podpory Populačního fondu OSN (UNFPA). Pracuje v ní desítka osob v Kábulu. Jde o muže a ženy vyškolené sexuologem, kteří denně odpovídají na stovky telefonátů mladých Afghánců. Pomáhají rovněž radami nešťastně zamilovaným nebo těm, kdo jsou nuceni ke sňatku.

Poruch sexuálního života se však týká 70 procent všech telefonátů, říká ředitel tohoto centra Abdulláh Šahíd. "Mladí se nás ptají na všechno. Dívky se zajímají o antikoncepci, porušení panenské blány nebo jak přistupovat ke svatební noci," uvádí.

Afghánská mládež, často označovaná jako generace 11. září, protože se narodila po americké intervenci, kdy byl v roce 2001 svržen Taliban, je zmítána mezi tradicí a moderním životním stylem. V zemi, která ignoruje sexuální výchovu a sexuology považuje za západní výmysl, je více než 60 procent obyvatel mladších pětadvaceti let.

Sňatek je většinou jedinou možností, jak ukojit sexuální touhu, protože každá podoba vztahů mezi opačnými pohlavími je odsuzována. Mnoho mladých si však nemůže dovolit finančně náročnou svatbu nebo bohaté věno.

Podle některých expertů není bez souvislosti frustrace ve věku bouřících se hormonů na jedné straně s výbuchy násilí, které pravidelně otřásají zemí, na druhé straně. "Sexuální problémy často vyvolávají domácí násilí, polygamii. Snažíme se mladé muže a ženy přesvědčovat, že řešení vždy existuje a že nejsou sami," říká Šahíd.

sinfin.digital