Proklikat se k bombě byla na Amazonu hračka. Potřebné suroviny zákazníkům rovnou sám doporučoval

Info.cz

adk

Internetový obchod Amazon zákazníky neúmyslně vybízel, aby nakupovali ingredience použitelné k výrobě bomby. Stačilo, aby uživatel kliknul na jedinou položku, která se k sestrojení výbušniny v rozporu se svým původním účelem používá, a algoritmus obchodu mu začal doporučovat další. Upozornil na to web televizní stanice Channel Four. Internetový obchod už v reakci uvedl, že svůj systém prověři.

Zatímco samy o sobě jsou neškodné, pohromadě dokáží některé suroviny napáchat pořádnou paseku. A Amazon je mimoděk nabízel málem v jednom výhodném balíčku. Stačilo, aby si zákazník nakoupil jednu z položek, a v rubrice „Ostatní také často nakupují“ mu internetový gigant doporučil další přísady včetně kuliček z ložisek, která atentátníci často využívají, aby znásobili ničivý účinek podomácku sestrojené bomby.

Skutečnosti, na které poukázali britští novináři, vyvolaly poprask v souvislosti s teroristickým útokem z minulého týdne. Při něm v londýnském metru částečně explodovala bílá nádoba s jednoduchou podomácku vyrobenou výbušninou. Ta ovšem selhala, díky čemuž nedošlo k mnohem větší tragédii.

Reportérům Channel 4 se poté podařilo sestavit na Amazonu nákupní košík s asi 45 kilogramy surovin na výrobu střelného prachu. Britská legislativa přitom pro osobní potřebu povoluje jednotlivci vyrobit pouze 100 gramů takového materiálu.

Kromě kuliček nabízí Amazon také roznětky používané k zapálení výbušnin. Ty jsou na seznamu vedle elektronických systémů umožňujících řízenou detonaci. Mnoho předmětů lze samostatně koupit, aniž by se zákazník dostal do konfliktu s britskými zákony, protože samy o sobě nebezpečné nejsou. Normy člověk poruší až v momentě, kdy nakoupí více chemikálií a elektronického příslušenství přímo k výrobě bomb.

Amazon však nabízel například i jednu věc, která byla na seznamu regulovaných látek. Ty z nařízení ministerstva vnitra může vlastnit jen držitel speciální licence a je zakázané je prodávat bez prověření kupujícího.

sinfin.digital