Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Rok 1977 versus současnost. Kdy bylo v salámech víc masa?

Rok 1977 versus současnost. Kdy bylo v salámech víc masa?

Gothaj a šunkový salám v kvalitě jako před 38 lety versus jejich dnešní „ošizené“ verze. V rámci nejrůznějších akcí to můžou porovnat i sami Češi. A rozdíl podle jednoho z testů? I 34 procent masa a 10 éček.

„V dnešní době už neexistují klasické normy pro konkrétní potraviny, jako tomu bylo dříve. Daná jsou jen minimální kritéria, která musí produkt splnit, aby dosáhl na konkrétní označení,“ vysvětluje odbornice na výživu Karolína Hlavatá.

Podle vyhlášky musí gothaj obsahovat nejméně 40 procent masa strojově neodděleného, šunkový salám pak 55 procent. A výrobci se v honbě za cenou drží na nejnižší možné hranici.

Proč ale výrobci začali dodávat „šizené“ potraviny? Češi chtějí nakupovat podle obchodních řetězců za co nejnižší ceny... A tak nutí dodavatele snižovat kvalitu na úkor kvantity a ceny.

„Před revolucí nebylo moc za co utrácet, a tak dávali Češi půlku platu za jídlo. Pak se objevila nová lákadla a na potravinách se začalo šetřit. Obchodníci se přizpůsobili zákazníkovi, ne naopak. V současnosti se ale trend trochu obrací. I díky osvětě se lidé zajímají o to, co jedí,“ věří ve změnu uzenář Ladislav Steinhauser.

Šunkový salám ČSN 1977

89 % masa, jedno éčko

Složení: vepřové maso 82 % hm.; hovězí maso 7 % hm.; dusitanová solicí směs: jedlá sůl, konzervant: E250; bramborový škrob; cukr; koření: bílý pepř, muškátový ořech; sušená zelenina: česnek.

Šunkový salám v současnosti

55 % masa, 11 éček

Složení: vepřové maso 49 % hm.; pitná voda; hovězí maso 6 % hm.; bramborový škrob; dusitanová solicí směs: jedlá sůl, konzervant: E250; zahušťovadla: modifikovaný bramborový škrob E1420, E407a, E415, E410; živočišná bílkovina (vepřová); cukr; stabilizátory: E451, E450; antioxidant: E301; látka zvýrazňující chuť a vůni: E621, E635; barvivo: E120; dextróza; antioxidant: E316; sušená zelenina: česnek; extrakty koření: pepř, muškátový ořech.

Gothaj ČSN 1977

73 % masa, 1 éčko

Složení: vepřové maso 52 % hm.; vepřové sádlo; hovězí maso 21 % hm.; dusitanová solicí směs: jedlá sůl, konzervant: E250; koření: sladká paprika, černý pepř, bílý pepř, muškátový ořech, muškátový květ; sušená zelenina: česnek.

Gothaj v současnosti

44 % masa, 6 éček

Složení: vepřové maso 25 % hm.; hovězí maso 19 % hm.; pitná voda; bramborový škrob; dusitanová solicí směs: jedlá sůl, konzervant: E250; koření; stabilizátory: E451, E450; látka zvýrazňující chuť a vůni: E621; antioxidant: E316; extrakt koření; barvivo: E120.

Text vyšel na serveru Blesk.cz. Další spotřebitelské testy zde.

 
Přejít na homepageVíce z kategorieZpět na začátek