Rok 2018 ve znamení zemětřesení. V ohrožení je miliarda lidí, vědci tuší pomalejší otáčení Země

Info.cz

adk

Tým vědců z amerických univerzit varoval, že by v příštím roce mohlo dojít k většímu množství ničivých zemětřesení. Domnívají se, že k tomu dojde kvůli změně v rotaci Země. Otřesy mají postihnout především hustě osídlení tropické oblasti.

Rotace Země zpomalí jen nepatrně, asi o milisekundu. I tak ale vědci předpokládají, že se uvolní velké množství podzemní energie. Na výročním zasedání Americké geologické společnosti to představili Roger Bilham z University of Colorado v Boulderu a Rebecka Bendicková z University of Montana v Missoule.

„Korelace mezi rotací Země a zemětřesením je silná a naznačuje, že v příštím roce dojde k nárůstu počtu intenzivních zemětřesení,“ prohlásil Bilham pro list The Observer. Vychází přitom ze statistik o otřesech od roku 1900.

Bilham s Bendickovou našli pět období, kdy došlo k výrazně vyššímu počtu velkých zemětřesení. Zjistili, že během pětiletého období rotace Země několikrát zpomalila. Vzhledem k tomu, že planeta začala zpomalovat zhruba před čtyřmi lety, očekávají vědci, že příští rok bude ve znamení silných otřesů půdy.

Přesné důvody, proč by zpomalení mělo být spojeno se zemětřesením, ale nenabídli. Předpokládají, že obojí mají na svědomí malé změny v chování jádra Země.

sinfin.digital