Romové nemusí platit za léky a dalších 5 nejčastějších poplašných zpráv loňského roku. Kterým jste naletěli vy?

abe

Afričané upalují špičky banánů zapalovači. V tobogánech číhají nastražené žiletky. Černá sanitka jezdí ulicemi a loví osamělé chodce, které rozprodává na orgány. Podobné poplašné zprávy některé děsí, jiné naopak baví. S rozvojem internetu a sociálních sítí se takzvané hoaxy začaly šířit nevídanou rychlostí. Kterým jste naletěli v loňském roce vy?

Word místo antiviru

Po internetu se prý šíří zákeřný vir, který antivirové programy nedokážou odhalit. Jediným způsobem, jak zjistit, zda je váš počítač v pořádku, je otevřít Word a napsat do něj =rand(200,99). Pokud se po stisknutí klávesy enter nic neděje, počítač nakažený není. Jestli se ale do textu začnou vkládat nahodilé věty, které pokryjí několik stránek, vymažte okamžitě v počítači adresář C:\\WINDOWS\\system a restartujte počítač.

Této zprávy se chytili hlavně ti, kteří se příliš neorientují v IT. Funkce "rand" totiž slouží ke vkládání ilustračního textu do dokumentu. Poučenější lidé díky této funkci dokážou vizualizovat žádané rozložení dokumentu, aby pak ilustrační text vyplnili svým vlastním. Rand tedy ve Wordu začne nahodilý text vkládat všem, nijak ale nedokazuje nákazu počítače. Jisté je jediné – pokud smažete důležitý adresář C:\\WINDOWS\\system, počítač už jen tak nenastartujete.

Romové nemusí platit za léky

Na sociálních sítích se loni začala objevovat informace, podle které Romové nemusí v lékárně platit za léky. Očitý svědek popisoval, že prý viděl, jak skupinka Romů ukázala lékárnici neupřesněný doklad ze sociálky a nemusela doplácet za medikamenty.

Zpráva je nebezpečným hoaxem, který navíc podmiňuje rasovou nenávist. I pokud by se dle svědka jednalo o osoby v hmotné nouzi, které pobírají například příspěvky na bydlení, za léky platit musí stejně jako ostatní.

sinfin.digital