Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Sen všech veganů a vegetariánů. Startup vyvinul bezmasý burger a jeho chuť překvapí

Sen všech veganů a vegetariánů. Startup vyvinul bezmasý burger a jeho chuť překvapí

Startup ze Silicon Valley Impossible Food (Neskutečné jídlo) tvrdí, že vyvinul bezmasý burger, který chutná úplně jako hovězí. Zatím ho nabízí jen několik restaurací v New Yorku, Los Angeles a San Francisku.

Od února tento burger dokonce nabízí luxusní restaurace ověnčená Michelinskou hvězdou Public a také restaurace Saxon + Parole. Obě tyto restaurace vede známý kuchař Brad Farmerie, napsal Business Insider.

„Lidé v New Yorku vědí, že mohou dostat nejlepší maso v New Yorku," říká Pat Brown, šéf Impossible Food. „Farmerie se rozhodl lidem servírovat náš burger jako maso, čímž říká, že nejlepší maso nemusí být maso,“ dodal nadšeně.  

Impossible Burger obsahuje hem - molekulu, díky které je hovězí červené a má kovovou chuť, dále pak texturovanou pšeničnou bílkovinu a kokosový olej.

Loni už Impossible Burger umístily na jídelní lístek tři restaurace v Kalifornii a jedna v New Yorku. Slavný kuchař David Chang si pochvaloval jak „maso“ na grilu prská. „Dnes jsem ochutnal budoucnost a bylo to veganské. Ten burger byl šťavnatý a krvavý a měl stejnou strukturu jako hovězí. Ale bylo to mnohem chutnější a lepší pro planetu. Zatím úplně nedokážu posoudit jeho dopad, ale myslím, že to může vše zcela změnit,“ napsal na Facebooku.

Impossible Food získal mnoho investorů, podpořil ho Bill Gates i Google Ventures. Firma se snaží vyvinout veganské steaky, ryby, kuře, mléko nebo sýr. Věří, že svými výrobky bude bojovat s klimatickými změnami.

Chování kuřat, prasat a dobytka zabírá 30 procent zemského povrchu a produkuje 18 procent člověkem vytvořených skleníkových plynů. Lidé z Impossible Food zdůrazňují, že výroba jejich burgeru spotřebuje o 95 procent méně zdrojů.

Přesvědčit konzumenty, aby vyměnili hovězí burgery za rostlinné, je pro startup výzva. Impossible Food ale věří, že přední šéfkuchaři, kteří jsou zatím nadšení, jim s tím znatelně pomůžou. Brown chce také během několika let začít prodávat Impossible Burger v běžných prodejnách s potravinami. 

 
Přejít na homepageVíce z kategorieZpět na začátek